Za pár týdnů je tu advent, a tak nás co nevidět - kromě shánění dárků a úklidu domácnosti - čeká také spousta času stráveného u trouby. Svátky si totiž bez cukroví snad ani neumíme představit. Pokud vám ale letos na pečení nezbude moc času, máme pro vás skvělý tip.
Abyste své nejbližší a návštěvy sladce pohostili, nemusíte nutně pečení věnovat celé týdny. Pořiďte si Lis na těsto/zdobičku DELÍCIA! S tímto úžasným pomocníkem snadno a rychle vykouzlíte hned 20 druhů cukrovinek naráz - stačí si pohrát s tvary, příchutěmi, zdobením či náplněmi. A ostatní budou jen žasnout, jak jste to všechno zvládli.
20 lisovacích kroužků = 20 tvarů sušenek
Ptáte se, v čem je ten trik? Kovový lis totiž obsahuje 20 lisovacích kroužků, s nimiž vykouzlíte 20 tvarů sušenek, na kterých si můžete pochutnávat kdykoliv, nejen na Vánoce. Výborné domácí keksy jsou raz dva hotové a zamilují si je jak vaše děti, tak i vy třeba u šálku oblíbené kávy. A pokud lisovací kroužek vyměníte za dekorační trysku (4 dekorační trysky jsou součástí balení), rázem lis proměníte ve zdobičku, se kterou své cukrářské umění dovedete k dokonalosti. Pak už vám stačí znát jen recept:
Pro základní těsto na máslové sušenky budete potřebovat:
420 g hladké mouky
250 g změklého másla
150 g cukru moučka
3 vaječné žloutky
Všechny suroviny zpracujte ve vláčné těsto a naplňte jím lis (těsto nesmí být vychlazené). Na nevymazaný plech nanášejte tvary dle libosti, pomocí dávkovače můžete měnit i jejich velikost. Pečte 15–20 minut při teplotě 160 °C, sundávejte z plechu ještě teplé.
Co tvar, to jiná příchuť? Ano!
Ze základního těsta pak snadno připravíte lahodné variety, takže si můžete vyrobit např. kokosové hvězdičky, citrónová srdíčka nebo kakaové kytičky… s lisem DELÍCIA se fantazii meze nekladou. Jak na ně?
• Kakaové – k surovinám přidejte navíc 20 g holandského kakaa.
• Citrónové – do těsta přilijte 2 lžíce citrónové šťávy.
• Mandlové – přimíchejte 60 g mletých mandlí (stejné množství platí i pro vlašské ořechy).
• Kokosové – množství mouky v základu snižte o 50 g, přisypte 70 g mletého kokosu.
• Oříškové – ze základu odeberte 30 g mouky, přidejte 60 g mletých lískových oříšků.
K Vánocům neodmyslitelně patří i tradiční vánočka. Můžete ji uplést ze čtyř, šesti, nebo dokonce devíti pramenů a pak jen doufat, že se vám vaše umělecké dílo v troubě „nerozjede“. Pokud ale nemáte před Vánoci na experimenty dost času, jistě vám přijde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA.
Vánočka bude díky propracovaným detailům krásně tvarovaná.
O rovnoměrné propečení se postará prvotřídní silnostěnná keramika, z níž je forma vyrobena.
Díky atraktivní dvoubarevné glazuře vypadá stylově, takže po Vánocích poslouží jako dekorace.
Pokud se rozhodnete vánočku z naší formy vyzkoušet, máme pro vás recept:
Máslová vánočka
Připravte si
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
40 g droždí
2 žloutky
2 dl mléka
trocha soli
rozinky
sekané mandle
Do mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj přisypte sekané mandle a rozinky a počkejte přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud nevykyne (doba kynutí závisí na teplotě v místnosti).
Keramickou formu vymažte máslem, naplňte těstem a dejte kynout další hodinu. Pečte při 160 °C asi 45 minut, ihned po upečení vánočku vyklopte a nechte vychladnout.