Léto je v plném proudu a zmrzlináři mají plné ruce práce. Většina stánků stále prodává ty stejné druhy zmrzliny. Nejste jahodové, čokoládové a vanilkové už přejedení? Podívejte se na recepty 3 nejpodivnějších zmrzlin, které jste ještě určitě neměli možnost vyzkoušet. Ty vás vytáhnou ze zmrzlinového stereotypu! Připravit si je můžete jednoduše doma ve
Zmrzlinovači DELLA CASA.
Černá zmrzlina
Docílit černé barvy u zmrzliny je těžký úkol. Čistě černé barvy docílíte pouze umělými barvivy, ale přírodní cestou ji zabarvíte alespoň do tmavě šedé. My známe dva recepty – jeden je z černého uhlí z lékárny, druhý je z černého sezamu. Černý sezam je zdraví velmi prospěšný, obsahuje hodně železa, a proto přinášíme recept s ním.
- 50 g černého sezamu
- 80 g medu
- špetka soli
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
Černý sezam nasypeme do výkonného mixéru a mixujeme do hladka. V průběhu mixování stírejte přilepenou směs ze stěn, aby se celá směs dobře rozmixovala. Výsledná konzistence má být hladká pasta, protože sezam pustí olej. Poté sezamovou pastu smíchejte se zbylými ingrediencemi a chlaďte v ledničce přes noc, nebo 30 minut v mrazničce. Poté směs postupně přilévejte do vychlazeného
Zmrzlinovače DELLA CASA a míchejte, dokud směs neztuhne. Podávejte posypané celými zrníčky černého sezamu.
Matcha zmrzlina
- 100 ml plnotučného mléka
- 400 ml smetany ke šlehání
- 3 polévkové lžíce (18 g) prášku Matcha – japonský mletý čaj, jiný typ nelze použít
- 60 g cukru moučka
- Špetka soli
Umístíme mrazící nádobu
Zmrzlinovače DELLA CASA nejméně na 18 hodin do mrazničky.
V menším hrnci smícháme mléko, smetanu, cukr a sůl. Směs zahřejeme na plotně a přidáme čaj Matcha. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezačne pěnit a je velmi horká, vařit ale nesmí. Sundáme hrnec z plotny a nalijeme budoucí zmrzlinu do mísy položené v kostkách ledu. Vychladlou směs zakryjeme poklopem nebo fólií a dáme na 2–3 hodiny do lednice anebo na 30 minut do mrazničky.
Zchlazenou směs nalijeme do
Zmrzlinovače DELLA CASA. Pokračujeme dle návodu k použití zmrzlinovače, po cca 15 až 20 minutách směs ztuhne a je připravena k podávání.
Pivní zmrzlina
- 2 žloutky
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
- 200 ml černého piva (typ stout)
- 1 lžíce melasy
V hrnci zahřejeme polovinu smetany s cukrem. Mezitím si rozšleháme žloutky a v druhém hrnci rozpustíme lžíci melasy se zbytkem smetany. Horké mléko pomalu přilijeme k žloutkům a za stálého míchání znovu zahřejeme, dokud směs nezhoustne. Do tuhé směsi přilijeme studenou smetanu s melasou, pořádně promícháme a necháme vychladnout.
Černé pivo svaříme na třetinu jeho objemu a po vychlazení smícháme se smetanovou směsí. Naposledy zmrzlinovou směs vychladíme a před podáváním vymícháme ve
Zmrzlinovači DELLA CASA.