info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogRecepty3 recepty z vařených vajec

3 recepty z vařených vajec

Vařená vejce se používají do salátů, příloh a dalších pokrmů, takže nikdy nepřijdou nazmar. V lednici vám vydrží až 7 dnů, po týdnu je však opravdu spotřebujte. Co z vařených vajec? Připravili jsme pro vás tři ukázkové recepty.

Sendvič s vajíčkovým salátem

Doba přípravy: 10 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu jednoho sendviče.
Ingredience
  • 1 velké vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostky
  • 1 až 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce řapíkatého celeru nasekaného na malé kousky
  • 1 lžíce nadrobno nasekané zelené cibulky (nebo pažitky)
  • špetka kari, soli a pepře
  • hlávkový salát
  • 2 plátky toustového chleba
Postup
  1. Vejce nakrájené na kostky trochu rozmačkejte vidličkou. Potom ho smíchejte s majonézou, celerem a zelenou cibulkou. A hotový salát nakonec ochuťte kari, solí a pepřem.
  2. Pokud máte rádi toastový chleba křupavý, opečte ho na grilu v troubě.
  3. Sendvič vrstvěte tak, že na jeden plátek chleba dáte hlávkový salát, na něj rozetřete vaječnou směs, a nahoru pak položíte druhý plátek chleba.

Bramborový salát

Doba přípravy: 35 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu 4 až 6 porcí.
Ingredience
  • 3 až 4 středně velké brambory nakrájené na kostky
  • 1/4 hrnku šťávy ze zavařených okurek
  • 3 lžíce nadrobno nasekaných okurek
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 hrnku nadrobno nakrájené červené cibule
  • 1 až 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 1 až 2 vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky
  • 1 středně velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 1/2 červené papriky (buď syrové, nebo pečené)
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli a pepře
Postup
  1. Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě. Vařte je 10 až 20 minut, dokud nebudou měkké. Potom je slijte a nechejte vychladnout.
  2. Do velké skleněné mísy dejte uvařené brambory a zalijte je šťávou z okurek. Poté do mísy přidejte nadrobno nakrájené okurky, petržel, cibuli, šalotku, vejce uvařená natvrdo, mrkev a červenou papriku.
  3. V samostatné malé misce si připravte dresink. Smíchejte majonézu s hořčicí a podle chuti do ní přidejte ještě pepř a sůl. A zálivku promíchejte s bramborovou směsí.

Salát Nicoise

Doba přípravy: 55 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu 6 porcí.
Ingredience na zálivku vinaigrette
  • 1/3 hrnku citronové šťávy (případně červeného vinného octa)
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého oregana
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka soli a pepře
Ingredience na salát
  • 2 až 3 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
  • 6 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na měsíčky
  • 1 a 1/4 kg malých brambor
  • 2 středně velké hlávky římského, nebo ledového salátu
  • 5 cherry rajčat
  • 1 malá červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 200 g zelených fazolek nakrájených na 2cm kousky
  • 1/4 hrnku oliv
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžíce ančoviček
  • sůl a pepř
Postup
  1. Připravte si nejprve zálivku. Do uzavíratelné sklenice dejte olej, citronovou šťávu (nebo ocet), šalotku, bylinky a hořčici. Sklenici uzavřete víčkem a zálivku důkladně protřepejte. Potom ji dochuťte ještě solí a pepřem. Do malé mísy pak vložte plátky cibule, pokapejte je 3 lžícemi zálivky a odložte je stranou.
  2. Poté uvařte brambory tak, aby byly měkké. Ještě teplé je nakrájejte na půlky, případně na čtvrtky. Záleží na velikosti brambor. Uvařené brambory pak vložte do další mísy a přelijte je asi 1/4 hrnku zálivky.
  3. Během vaření brambor si uvařte ještě zelené fazolky. V menším hrnci přiveďte vodu k varu a do vroucí vody vložte zelené fazolky. Vařte je 3 až 5 minut, aby byly pevné na skus. Potom je slijte a propláchněte studenou vodou, čímž zastavíte proces vaření.
  4. A jdeme na servírování. Na talíř naaranžujte listový salát, doprostřed dejte tuňáka a okolo něj rajčata a cibuli. Na okraj salátu udělejte kopečky z brambor a zelených fazolek. Potom na salát přidejte ještě vejce, olivy a ančovičky. Vše na závěr pokapejte zbylou zálivkou.
Výše uvedené pokrmy z vajec si oblíbíte, protože jsou chutné a plné zdravých surovin. Vejce jako taková mají vysokou biologickou hodnotu a obsahují velký podíl kvalitních proteinů.