V létě je ten správný čas na cestování a objevování nejen nových míst, ale také chutí. Vydejte se na cestu do vzdálených krajin s našimi cizokrajnými recepty. Vybrali jsme pro vás tradiční pokrmy ze Španělska, Francie, Thajska, Itálie a Slovenska, které snadno zvládnete připravit i u vás doma v kuchyni!
Francouzské Créme brulée
- 500 ml vysokoprocentní smetany (31 % a více)
- 1 vanilkový lusk
- 100 g krupicového cukru + trocha na posypání
- 6 žloutků
Předehřejte troubu na 150 °C. Smetanu nalijeme do rendlíku, vanilkový lusk rozřízneme, ostrým nožem vyškrábneme dřeň včetně zrníček a přidáme do smetany. Slupku lusku nakrájíme najemno a také přidáme do smetany. Přivedeme k varu a poté výkon sporáku snížíme a necháme lehce probublávat 5 minut. Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem a sebereme přebytečnou pěnu. Do vajec s cukrem lijeme za stálého míchání horkou vanilkovou smetanu. Poté směs přecedíme do zapékacích misek, které plníme přibližně do dvou třetin. Misky umístíme do hlubokého pekáče, který naplníme horkou vodou přibližně do výšky krému v miskách. Poté pečeme 40–45 minut, dokud nemá krém konzistenci pudinku. Necháme vychladnout a před podáváním posypeme lžící cukru, který zkaramelizujeme
flambovací pistolí.
Thajské nudle Pad Thai
- 250 g rýžových nudlí, nabotnalé a scezené
- 2 lžíce nasekaných opražených burských oříšků
- 2 lžíce sušených nebo čerstvých krevet
- 2 větší vejce
- 2 lžíce rostlinného olej
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1/2 lžičky palmového nebo třtinového cukru
- 1 lžička chilli prášku
- 50 g čerstvých fazolových výhonků
- 2 jarní cibulky
- čerstvé listy koriandru
- měsíčky limety nebo citrónu na ozdobení
Ve
woku nebo na fritovací pánvi v rozehřátém oleji orestujeme česnek do zlata. Přidáme rozklepnutá a našlehaná vejce, rychle mícháme a jen pár sekund smažíme. Potom přidáme nabobtnalé nudle, vše dobře promícháme, a přidáváme postupně citrónovou šťávu, rybí omáčku, cukr, polovinu buráků, polovinu sušených krevet (pokud používáme čerstvé, přidáme je všechny), chilli prášek, lžíci fazolových výhonků a jarní cibulku. Smažíme až do změknutí nudlí, poté přemístíme na talíř. Ozdobíme zbytkem burských oříšků, sušeným krevetami, fazolovými výhonky a zeleným koriandrem.
Španělská Tortilla de patatas s pečenými paprikami
- 500 g brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 oloupané stroužky česneku
- 300 g nakládaných pečených paprik
- zelené bylinky
- 6 vajec
- 100 ml mléka nebo smetany
- sůl a pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme a osmažíme na olivovém oleji. Vejce prošleháme se solí, pepřem, bylinkami, nasekaným česnekem a pečenou paprikou. Až jsou brambory hotové, přilijeme k nim vaječnou směs. Po chvíli směs promícháme, seškrábneme již hotové kousky omelety ze dna a přiklopíme pokličkou nebo vložíme na dopečení do trouby. Pokud tortillu doděláváme na pánvi, po chvíli ji pomocí talířku obrátíme a dopečeme z druhé strany. Pro usnadnění práce volte
pánev oboustrannou. Omeletu nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme s nakládanými paprikami.
Italské tagliatelle s rukolou
Na těstoviny:- 300 g mouky „semolina“
- 3 vejce pokojové teploty
- 3 lžičky olivového oleje
Na pesto:- 60 g vlašských ořechů
- 3 hrsti rukoly
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
Mouku, vejce a olivový olej smícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto se nesmí lepit k prstům a musí být pružné a kompaktní. Hotové těsto nechejte 20 minut odpočinout a poté naporcujte na kousky cca o velikosti 100 g.
Strojkem na těstoviny tvořte široké nudle tagliatelle.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté ji osolte. Čerstvé těstoviny vařte jen 2–4 minuty, poté je sceďte.
Na pánvi na sucho opečte ořechy, získají tak výraznější chuť. Poté je rozmixujte dohromady s ostatními ingrediencemi. Podle chuti dosolte. Podávejte s čerstvými těstovinami a bohatě posypte parmezánem.
Slovenské halušky se zelím a uzeným
- 800 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 400 g kysané zelí
- 200 g uzené maso nebo slanina
Uzené nakrájíme na kostičky a uškvaříme se lžící oleje. Přidáme kysané zelí, osolíme a podusíme 10–15 minut.
Oškrábané brambory opláchneme, jemně nastrouháme, přidáme celá vejce, mírně osolíme, přidáme polohrubou mouku a směs dobře promícháme. Vypracované těsto propasírujeme pomocí
struhadla na halušky do vařící osolené vody. Halušky v hrnci s vroucí vodou lehce promícháme, aby se neslepily, a vaříme je 4–6 minut, dokud nevyplavou. Scedíme a promícháme se zelím a uzeným.