Hospodyňky milují
skleničky všech velikostí naplněné barevným a hlavně chutným obsahem, který samy připravily, nejlépe z vlastní úrody. TESCOMA tomu rozumí, a tak pro vás vyzkoušela tři nové recepty, jak
proměnit jahody, osvěžující citrony a aromatickou bazalku v kulinářské klenoty, jimiž si můžete osvěžit svůj jídelníček.
Jahodový džem s mátou
Sezóna dozrávání a sběru ovoce se rozbíhá a jako obvykle začíná jahodami. Co nestačíte sníst, zpracovat do podoby bublaniny, dortů či zmrzliny, si snadno
uchováte na chladné dny ve formě domácích džemů a marmelád. Při jejich výrobě můžete využít třeba jedinečného chuťového souznění jahod s mátou.
Co budete potřebovat1 kg jahod nakrájených nadrobno, 600 g cukru krupice, 20 g pektinu (případně běžný želírující přípravek), 3 snítky mátyJak na toNakrájené jahody vložte do hrnce, zasypte ji cukrem smíchaným s pektinem či želírovacím prostředkem. Přidejte mátu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne probublávat. Pak vařte ještě asi pět minut.Tip: Abyste zjistili, zda je džem hotový, naberte trochu lžičkou a kápněte na studený (nejlépe vychlazený) talířek a nakloňte ho. Pokud směs nestéká, je džem hotový. Vyjměte mátu, džem nalejte do připravených sterilizovaných sklenic. Zavařte v Soupravě pro zavařování DELLA CASA při 80 °C po dobu 20 minut. Citronovo-vanilkový džem
Ne každý má zahrádku nebo chuť a čas pěstovat vlastní ovoce či zeleninu. I přesto si nemusíte odepřít palačinky s domácím džemem, a to ani když prošvihnete místní ovocnou sezonu.
Úžasně chutná a navíc i zajímavě vypadá třeba džem připravený z citronů, které seženete po celý rok.
Co budete potřebovat6 citronů s tenkou slupkou, nejlépe v bio kvalitě, 6 šálků cukru krupice, 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojenýJak na toZ citronů odkrojte konce a pak je nakrájejte na tenká kolečka. Vyjměte z nich všechny pecky a poté kolečka rozkrojte na čtvrtky. Vložte jej do vyššího hrnce s těžkým dnem a přilejte k nim 5 šálků vody. Přiveďte k varu a pak stáhněte teplotu, aby se směs – nezakrytá – slabě vařila cca 45–60 minut, dokud nejsou citrony měkké. Směs sledujte a často míchejte, důležité je, abyste měli sporák nastavený na velmi nízký výkon. Poté přidejte cukr a vanilkový lusk a nepřikryté provařte dalších 45–60 minut. V případě potřeby přilejte trochu vody.Tip: Abyste zjistili, zda je džem hotový, naberte trochu lžičkou a kápněte na studený (nejlépe vychlazený) talířek a nakloňte ho. Pokud směs nestéká, máte hotovo. Vyjměte vanilkový lusk a nalejte džem do připravených sterilizovaných sklenic. Zavařte v
Soupravě pro zavařován DELLA CASA při 80 °C po dobu 20 minut.
Bazalkové pesto
V červnu se hlásí o své místo v kuchyni také bylinky. Pokud se u vás letos daří bazalce, pak gratulujeme!
Můžete přikročit k výrobě domácího pesta, s nímž vykouzlíte hravě a hlavně rychle nejen italské speciality. Použít ho můžete
na těstoviny, gnocchi, na potírání rozpečených bagetek k salátu či k hovězímu nebo kuřecímu masu připravenému na grilu.
Co budete potřebovat2 kytičky čerstvé bazalky, 30 g piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce kvalitního strouhaného ovčího sýra (Pecorino), 2 dcl extra panenského olivového oleje, hrubá sůlJak na toVšechny ingredience za postupného přilévání oleje rozdrťte v hmoždíři. Pesto můžete mít připravené pro rychlý oběd ve skleničkách v lednici, kde vydrží díky konzervačním vlastnostem oleje i několik týdnů, nebo ho můžete v roztomilých skleničkách rozdávat jako překvapení svým přátelům.