180g brambor (uvařených, vychladlých, oloupaných a nastrouhaných)
120g cukru krystal
90g bezlepkové mouky
60g vlašských ořechů (mletých nebo drcených)
30g kokosové mouky
8g prášku do pečiva
5 vajec
špetka soli
tuk na vymazání a mouka na vysypání pečicí formy
Poleva:
160g cukru moučka
60ml 33% smetany
20ml brandy
Žloutky ze všech vajec a cukr vyšlehejte do světlé pěny (bílky si schovejte). Přidejte nastrouhané brambory, sůl, obě mouky, prášek do pečiva, ořechy a vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do žloutkové pěny. Silikonovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto přeneste do pečicí formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Po vychladnutí vyklopte bábovičky z formy. Na polevu vezměte čtvrtinu moučkového cukru a připravte z něj karamel – cukr tedy za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijte smetanou, přidejte brandy a opět chvíli povařte. Přitom vše stále míchejte. Do ještě horkého karamelu přidejte zbylý cukr a důkladně míchejte, dokud nebude karamelová poleva hladká. Polevou polijte bábovičky.