Chuť
Že je chuť potravin konzervovaných pomocí mikroorganismů skvělá ví každý, kdo někdy ochutnal kysané zelí – je typickým příkladem toho, že
z „nemastné neslané“ základní suroviny kvašením uděláte lahodný pokrm, který má výraznou chuť i podmanivou vůni. Je to dáno nejen přidaným kořením, ale zejména tím, že kvašené potraviny jsou živé, plné blahodárných bakterií a jejich enzymů.
Co kvasit?
Kvasit se dá nejen zelenina a ovoce, ale v podstatě téměř jakákoli plodina či rostlina, tedy i ořechy nebo třeba medvědí česnek. V zemích bývalého Sovětského svazu je to dokonce i starý chleba, z něhož se vyrábí oblíbený alkohol. Nejčastěji si ale lidé po celém světě pochutnávají na kvašené zelenině a hlavně zelí – zřejmě proto je asi nejproslulejší kvašenou delikatesou na světě korejské kimči. Tato tradiční specialita, zařazená mezi 5 nejzdravějších jídel na světě, je vyráběná obvykle z čínského zelí, česneku a pálivých papriček. Připravuje se v mnoha různých obměnách. Někdy se přidává zázvor, bílá ředkev, zelená cibulka, jablka aj. Dobrá korejská hospodyně prý dříve musela zvládnout až 15 druhů! Kimči je dnes proslulé široko daleko za hranicemi Koreje a patří mezi nejoblíbenější probiotické saláty na planetě.
Jak kvasit
Kvašení přitom není žádná věda - zeleninu i ovoce stačí opláchnout a vložit od nádoby. Zelí a kořenovou zeleninu před tím bude třeba nakrájet a trochu pomačkat, aby pustily šťávu, případně smíchat se solí a bylinkami nebo kořením a poté vše napěchovat do nádoby. Potraviny kvašené v celku je zapotřebí zalít slaným nálevem (sůl chrání před kaznými bakteriemi po několik dnů, než se vytvoří dostatek konzervantu v podobě kyseliny mléčné).
Veškerá fermentovaná zelenina musí být ponořena buď ve vlastní vyloučené šťávě (kysané zelí) nebo v přidané vodě (kvašáky). Jediný kousek nesmí vyčnívat nad hladinu. Jen tak zamezíme přístupu kyslíku a znemožníme rozvoj nežádoucích plísní a bakterií. Zeleninu je proto nutné dobře zatížit.
Kvasná výbavička
A nakonec to nejlepší – mléčně kvašené dobroty si teď můžete udělat sami
mnohem snáze, než naši předci. Nepotřebujete k tomu už neskladné, těžké a nepraktické kvašáky – tedy tradiční kameninové nádoby, ve kterých se zelí šlapalo, zatížilo deskou a kamenem a uzavřelo těžkým poklopem, který bránil přístupu vzduchu pomocí vodního zámku (drážky na horním obvodu nádoby), do kterého bylo třeba dolévat vodu.
Nemusíte mít ani sklep, kam byste ho uložili. Obejdete se dokonce i
bez nejrůznějších kvasných zátek a dalších křehkých a neskladných pomůcek, jejichž používání je sázka do loterie.
Vyvinuli jsme totiž
unikátní kvasné víčko, které lze použít na všechny větší (600, 800, 1000 a 5000 ml)
zavařovací sklenice s klipem DELLA CASA . Díky němu si můžete
kdykoli připravit optimálně velkou rodinnou porci kysaných dobrot se zaručeným výsledkem.
Víčko z odolného plastu, silikonu a nerezavějící oceli jsme opatřili
speciálním ventilem, který uvolňuje tlak vznikající během kvašení a do sklenice nevpouští vzduch.
Má
3 polohy – první
pro nasazení a snímání, druhou, která umožňuje
kvasný proces, a třetí, která sklenici hermeticky uzavře, když ji potřebujete v průběhu kvašení
přenést na jiné místo a po skončení kvašení uskladnit do lednice, případně do místnosti s teplotou nižší než 10 stupňů Celsia.
Víčko si můžete pořídit v
soupravě s 5litrovou sklenicí nebo zvlášť, pokud už sklenice DELLA CASA máte třeba na zavařování. Pro ideální zatížení kvašené zeleniny v 5litrové sklenici jsme vyvinuli
závaží pro kvašení DELLA CASA vyrobené z prvotřídní keramiky s odolnou glazurou (pro zatížení pokrmů kvašených v menších zavařovacích sklenicích DELLA CASA o objemech 600, 800 a 1000 ml použijte jiný vhodný předmět).