Na cca 10 knedlíků po 70 g:
- 160 g borůvek (cca 10 ks na knedlík)
- 360 ml mléka
- 100 g krupice
- 20 g moučkového cukru
- 200 g hrubé mouky (dle potřeby)
- 1 vejce
- špetka soli
Z krupice a mléka uvařte hustou kaši. Do vychladlé kaše vmíchejte sůl, vejce, cukr a tolik mouky, aby vzniklo hladké husté těsto. Těsto rozdělte na 10 stejných dílů, vytvarujte z nich knedlíky a naplňte je borůvkami. Knedlíky vařte v páře po dobu cca 15 minut.
Na žahour:
- 220 g borůvek
- 100 ml smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
- 20 g másla
- 10 g perníku na zahuštění
- 1 lžíce rumu
- šťáva a kůra z 1 citronu
- špetka skořice
Skořici, cukr, smetanu a máslo povařte spolu s borůvkami. Borůvky není nutné rozvařit. Směs zahustěte strouhaným perníkem a dochuťte citronovou šťávou a kůrou.
NÁŠ TIP: Knedlíky posypejte nastrouhaným tvarohem.