Doba přípravy: 60 min Náročnost: * Energetická hodnota (kJ): 5248
Ingredience (4 porcí):
1000 g brambor
200 g šunky od kosti
200 g majonézy
100 g nakládaných okurek
100 g mrkve
50 ml oleje
40 g plnotučné hořčice
4 vejce
2 jablka ocet
sůl a pepř dle chuti
Majonéza:
150 ml rostlinného oleje
2 vaječné žloutky ½ citrónu
Příprava majonézy: 1. Z poloviny citrónu vymačkejte šťávu a dejte stranou. Žloutky oddělte od bílků, dejte do mísy, mírně osolte a rozetřete metličkou.
2. Za stálého míchání přilívejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilívejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citrónovou šťávou.
Příprava bramborového salátu: 3.Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octu připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladna.
4. Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, mrkev, okurek, jablka a šunku,vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.