info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Bratislavské rožky

Plechy na pečení TESCOMA - obrázek

Připravte si:

  • 220 g hladké mouky speciál 00 extra
  • 100 g hrubé mouky
  • 165 g másla
  • 35 g krystalového cukru
  • 1 žloutek
  • 70 ml mléka
  • 4,7 g sušeného droždí (nebo 17 g čerstvého)
  • špetka soli  
Na makovou náplň:
  • 180 g krystalového cukru
  • 300 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 8 g vanilinového cukru
  • 280 ml mléka
  • kůru z 1 citronu
  • špetka skořice

Postup:

Prosejte do mísy hladkou a hrubou mouku, přidejte cukr a pečlivě promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a nalejte vlažné mléko. Nasypte sušené droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, změklé máslo a vymíchejte hladké nelepivé těsto. Nechte ho znovu krátce kynout, cca 20 minut. Odvažte 30 g díly těsta a vytvarujte z nich malé bochánky. Přikryjte je utěrkou a nechte 10 minut kynout. Každou porci rozválejte do tvaru oválu, přidejte makovou náplň a zabalte. Vytvarujte rožky, dejte je na vymazaný plech nebo pečicí papír. Potřete je rozšlehaným žloutkem zředěným vodou, nechte je mírně oschnout a znovu kynout alespoň 15 minut. Na závěr je znovu potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v troubě při teplotě 200 °C přibližně 15–20 minut do zlatohnědé barvy. Po upečení je potřete rozpuštěným máslem.

Příprava makové náplně:
Dejte v hrnci vařit mléko s krystalovým a vanilinovým cukrem. Přisypte mletý mák, promíchejte, krátce povařte a odstavte. Vmíchejte máslo, citronovou kůru a skořici. Náplň nechte vychladnout.

Co budete potřebovat: