Podle omamné vůně rozkvetlého bezu bezpečně poznáte, že léto je konečně tady. Bílé květy velké jako talíře bývají na začátku června vidět na hrázích, okolo cyklostezek nebo i u domů, kde je majitelé dříve vysazovali na ochranu svých stavení před zlými silami.
Víkendové odpoledne přímo vybízí k tomu, abyste spojili příjemné s užitečným, během procházky jich nasbírali plný koš a potom si z nich připravili alespoň jednu z pochoutek, díky které doslova ochutnáte léto.
Než se pustíte do samotného vaření,
je dobré o květech černého bezu vědět několik věcí:- Nikdy je nesbírejte u silnice, kde je znečišťují výfukové plyny.
- Nejlepší je květy posbírat za teplého slunečného odpoledne, kdy jsou nejvíce rozevřené, a uvolní tak maximum vůně a chuti.
- Před použitím v kuchyni je po jednom důkladně protřepejte, abyste se zbavili všech broučků a jiných hmyzích obyvatel. Pozor, neomývat – přišli byste o cenný pyl!
- Nakonec odstraňte co nejvíce stonků a větviček, aby vám zbylo pouze bílé květenství – kromě něj a plodů obsahuje totiž zbytek rostliny toxiny, které nejsou našemu zdraví příliš prospěšné.
Se sběrem bezinkových květů dlouho neváhejte, nebo vám odkvetou! Že už jich máte dávno plnou kuchyň a nemůžete se dočkat, až z nich vykouzlíte něco dobrého? Tak se do toho pusťme!
Bezový sirup z květů
Osvěžující sirup nezaměnitelné chuti využijete v řadě dalších receptů a vydrží vám klidně i rok.
- 1 kg cukru
- 1,5 l vody
- 4 citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
- 30–50 květů černého bezu
- 55 g kyseliny citronové
Cukr nechte rozpustit v horké vodě. Po vychladnutí přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, citrony nakrájené na kolečka, kyselinu citronovou a nakonec bezové květy. Vše promíchejte, nádobu přikryjte čistou utěrkou, uchyťte ji dokola gumičkou nebo provázkem a tekutinu nechte 48 h louhovat. Poté je sirup připravený na scezení a nalití do sterilizovaných
lahví, ve kterých vám v tmavém a chladném prostředí vydrží několik týdnů. Pokud byste jej chtěli uchovávat déle, dá se zamrazit v
plastové nádobě nebo klasicky zavařit ve
speciálním hrnci. Vychutnat si ho pak budete moci i po delší době. Nezapomeňte si hotový výrobek řádně označit stylovými
visačkami!
Využití bezového sirupu je takřka nekonečné – kromě tradiční limonády jej můžete přidávat do koktejlů, zmrzliny, s jeho pomocí ozvláštníte tradiční salátovou zálivku vinaigrette, ledové čaje a všechny vaše pečené kreace.
Specialitou je alkoholický
koktejl Hugo, ve kterém hraje sirup z bezových květů nezastupitelnou roli. Není nic jednoduššího, než si jej s pomocí výrobníku sycených nápojů připravit, pozvat pár přátel a vychutnat si letní podvečer se sklenkou vychlazeného drinku v ruce.
Koktejl Hugo
Na láhev
Výrobníku sycených nápojů myDRINK našroubujte odšťavňovač a do láhve vymačkejte 2 limetky. Odšťavňovač sejměte a do láhve přidejte 80 ml sirupu z květů černého bezu, 300 ml vody a 400 ml bílého vína.
Láhev uzavřete a vložte do výrobníku. Tlačítko pro sycení stiskněte krátce (méně než sekundu) 6 až 10 krát po sobě a připravte osvěžující koktejl Hugo.
Láhev vyjměte z výrobníku, zvedněte šedý uzávěr pro pomalé odvzdušnění a vyčkejte, až přebytečný plyn odejde z láhve a přestane syčet. Modré tlačítko pro rychlé odvzdušnění nepoužívejte!
Koktejl Hugo nalijte do sklenic s ledem a lístky máty a podávejte.
Nápoj doladíte k dokonalosti tím, že si ve
tvořítku na led zamrazíte pár bezových květů – výsledný efekt při podávání ohromí určitě nejen vás!
Bezový „cider“
- 450 g cukru
- 2 velké / 3 malé citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
- 2 lžíce jablečného octa
- 3,8 litru vody
- 10 květů černého bezu
Cukr nechte rozpustit v jednom litru horké vody. Přidejte její zbytek, na kolečka nakrájené citrony a ocet. Bezové květy vložte do dostatečně velké mísy a zalijte je připravenou tekutinou. Mísu zakryjte čistou utěrkou, přichyťte ji provázkem nebo kolíčky a nechte vše 24–48 h louhovat. Pokud možno, tekutinu ráno a večer promíchejte. Po dvou dnech se objeví známky kvašení v podobě bublinek na povrchu. Pokud se tak nestane, přidejte malou špetku droždí a počkejte další den až dva. Poté nápoj slejte, nalejte do čistých lahví a dopřejte mu ještě 3–4 týdny odpočinku. Odměnou vám bude osvěžující šumivý nápoj jako stvořený pro horké letní večery.
Bezové smaženky neboli kosmatice
Naslano nebo nasladko – netradiční „řízek“ si zamilujete.
- ¼ l mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- cca 120 g / 3 lžíce hladké mouky
- špetka kypřicího prášku / lžíce piva
- slunečnicový olej na smažení
- podle chuti: sýr (např. parmezán) nebo cukr a skořice
Všechny přísady promíchejte
metličkou. Mouku nebo mléko přidávejte podle potřeby. Výsledná konzistence by měla připomínat palačinkové těsto, které na metličce ulpívá a zároveň z ní ještě stéká. Olej si co nejvíce rozpalte v hlubší nádobě (například v rendlíku) tak, aby se do něj květ téměř celý ponořil. Květy po jednom namáčejte do těstíčka, za stopku je přeneste do
rendlíku, počkejte 20–30 vteřin do zezlátnutí a poté opět s pomocí stopky umístěte na ubrousek, kde z nich okape přebytečný tuk. Pro bezpečnou manipulaci použijte
kuchařskou pinzetu. Stonky neodstraňujte, ale ani je nejezte (jsou tuhé), a květy při smažení neobracejte.
Pokud jste zvolili slanou variantu, podávejte bezové smaženky třeba s bramborovou kaší a okurkovým salátem, nebo jen tak s česnekovým dipem. Sladkou verzi dokončete obalením v cukru se skořicí a servírujte například ke kávě.Dobrý tip: nebojte se zvolit varianty ingrediencí dle svých preferencí – mléko polotučné nebo plnotučné, mouka špaldová, celozrnná,…Bezové madlenky
Rozplývající se sladkou francouzskou pochoutku by měl alespoň jednou ochutnat každý. Zkuste třeba voňavou letní variantu!
- 80 g másla (+ na vymazání formiček)
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 120 g mouky (+ na vysypání formiček)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 3 lžíce bezového sirupu
Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a lehké pěny. Správný výsledek poznáte tak, že se za metličkou budou tvořit stopy a zároveň hmota nabude alespoň dvakrát na objemu – vše by nemělo trvat déle než 10 minut. Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo a počkejte, než začne vonět po oříšcích. Tím si vytvoříte tzv. hnědé máslo, které madlenkám dodá barvu i chuť. Poté prosejte mouku s kypřicím práškem a opatrně zapracujte do pěny. Nakonec přidejte do mísy i rozpuštěné máslo a bezový sirup, promíchejte a dejte alespoň na 20 minut odpočinout do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou jen na 180 °C),
silikonovou formu na madlenky vymažte rozpuštěným máslem, vysypejte moukou a naplňte. Nechte jim trochu místa, v troubě vyskočí. Pečte 8–10 minut do zezlátnutí a po vytažení nechte vychladnout.
Nakonec hotové madlenky posypte cukrem, polejte jednoduchou polevou z moučkového cukru a bezového sirupu, nebo je snězte jen tak. Buď jak buď, chutnat vám budou určitě!Bude se vám hodit: