Ingredience:
- 1 šalotka
- olivový olej extra panenský
- 350 g rýže arborio
- 200 ml bílé víno
- 800 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- svazek zeleného chřestu (asi 500 g)
- 25 g parmazánu
- 1 lžíce másla
- 200 g uzeného lososa
- nasekaná hladkolistá petržel nebo estragon
Postup:
V kastrolu nebo hluboké pánvi nechte zesklovatět šalotku na olivovém oleji. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za průběžného míchání. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilévejte vývar. Naběračku přidejte vždy, až se ta předchozí vstřebá do rýže. Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, sceďte ho a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu, aby si udržel svěžest a barvu. Chřest nakrájejte na malé kousky 2-3 cm dlouhé, hlavičky ponechte v celku. Zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání bude rizoto hotové. Vmíchejte parmazán a máslo, na závěr přidejte lososa a chřest. Porce na talíři posypte petrželkou či jinou bylinkou a podávejte.
S přípravou tohoto skvostného jídla vám pomohou: