Doba přípravy: 40 min
Náročnost: *
Energetická hodnota (kJ): 479
Ingredience (4 porce):
- 500 g zeleného chřestu
- 250 ml mléka
- 100 ml sladké smetany
- 80 g másla
- 60 g hladké mouky
- 5 g cukru (1 lžička)
- sůl
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
- citrónová šťáva
- čerstvá petrželka
1. Omyté výhonky chřestu zbavte dřevnatých konců a pomocí škrabky oloupejte. Nožem odřežte hlavičky (cca. 4 cm) a dejte stranou.
2. Zbylé části výhonků překrojte a povařte přibližně 10 minut s přidáním lžičky másla, cukru a soli.
3. V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku, orestujte dozlatova a za neustálého prošlehávání metličkou zalijte chřestovým vývarem. Vařte přibližně 10 minut.
4. Ke konci varu přidejte mléko a ještě krátce povařte.
5. Polévku rozmixujte a zceďte přes sítko.
6. Zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
7. Hlavičky chřestu krátce orestujte (cca. 3 minuty) na másle, vložte do polévky, ochuťte muškátovým oříškem a posypte jemně sekanou petrželkou.
K přípravě receptu se vám bude hodit