info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyPolévkyChřestový krém - polévka

Chřestový krém - polévka

PolévkyRecepty
1. 12. 2013
Doba přípravy: 40 min
Náročnost: *
Energetická hodnota (kJ): 479

Ingredience (4 porce):

  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 ml mléka
  • 100 ml sladké smetany
  • 80 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 5 g cukru (1 lžička)
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
1. Omyté výhonky chřestu zbavte dřevnatých konců a pomocí škrabky oloupejte. Nožem odřežte hlavičky (cca. 4 cm) a dejte stranou.

2. Zbylé části výhonků překrojte a povařte přibližně 10 minut s přidáním lžičky másla, cukru a soli.

3. V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku, orestujte dozlatova a za neustálého prošlehávání metličkou zalijte chřestovým vývarem. Vařte přibližně 10 minut.

4. Ke konci varu přidejte mléko a ještě krátce povařte.

5. Polévku rozmixujte a zceďte přes sítko.

6. Zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.

7. Hlavičky chřestu krátce orestujte (cca. 3 minuty) na másle, vložte do polévky, ochuťte muškátovým oříškem a posypte jemně sekanou petrželkou.

K přípravě receptu se vám bude hodit