info text
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyCitronová bábovka s glazurou

Citronová bábovka s glazurou

orma bábovka vysoká DELÍCIA ø 24 cm, větrník - obrázek
Ochutnejte moučník, který servírovala ke kávě manželka nejúspěšnějšího prvorepublikového podnikatatele. Následující recept vychází z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml oleje
  • 30 g kandovaného citronu - kostičky
  • 8 g vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 1 citron
  • špetku soli
 Na citronovou polevu:
  • 200 g prosátého moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha s postupným přisypáváním 1/3 cukru. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny, přidejte prosátou mouku, vanilkový cukr, olej, vlažné mléko a vše důkladně promíchejte. Vyšlehané bílky vmíchejte do žloutkové směsi, přidejte kandovaný citron, nastrouhanou citronovou kůru a 1 lžíci citronové šťávy. Vše zlehka zapracujte a dejte do vymazané a moukou vysypané pečicí formy na bábovku.
Pečte přikryté pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C cca 50 minut. Po vychladnutí polijte citronovou polevou.

Polevu připravte smícháním všech surovin.

Vyplatí se mít po ruce: