info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Citronový koláč

Citronový koláč - obrázek

Ingredience:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g másla,
  • 175 g moučkového cukru,
  • 2 vejce,
  • 1 citron,
  • 1 vanilkový lusk
Na polevu:
  • 400 g cukru,
  • 250 ml smetany,
  • 9 vajec,
  • 5 citronů na šťávu,
  • 2 citrony na kůru
 Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr, změklé máslo, nastrouhanou kůru z omytého citronu, dvě rozšlehaná vejce a dužinu z vanilky. Připravte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout. Rozválené těsto dejte do formy, děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory, ořežte převislé těsto.
Na těsto položte pečící papír nebo fólii a zatižte vhodnou surovinou (fazole). Pečte 10 minut při 180 °C. Citronová poleva: vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou, přidejte citronovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír. Pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citronovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.
Bude se vám hodit: