info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Citrónový koláč Elis

Doba přípravy: 120 min
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 7804

Ingredience (12 porcí):

Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 175 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 citrón
  • 1 vanilkový lusk

Poleva:
  • 400 g cukru
  • 250 ml smetany
  • 9 vajec
  • 5 citrónů na šťávu
  • 2 citróny na kůru
1. Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr, změklé máslo, nastrouhanou kůru z omytého citrónu, dvě rozšlehaná vejce a dužinu z vanilky.Připravte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout.

2. Rozválené těsto dejte do formy a děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory a ořežte převislé těsto. Na těsto položte pečící papír nebo fólii, který zatižte vhodnou surovinou (fazole).Pečte 10 minut při 180 °C.

3. Citrónová poleva: Vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidejte citrónovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.

4. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír a pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citrónovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C.

5. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.

K přípravě receptu se vám bude hodit