Popravdě, každá rodina to má trochu jinak. Někde se peče spousta druhů cukroví, vejce zdobí mnoha technikami a domácnost ožívá hromadou dekorací. Jinde si na Velikonoce vystačí s obřím nákupem, pomlázkou ze supermarketu a čokoládovými vajíčky v pestrobarevném alobalu.
Pokud vám každoročně nezbývá čas na víc než na to druhé, jedna kouzelná tradice by se přesto mohla stát vaším oblíbeným velikonočním zvykem. Určitě totiž hravě zvládnete upéct .... dokonalého beránka! Řekneme vám, jak na to. Recept na veselé Velikonoce: nesmrtelná forma a 20 minut
Stačí si vlastně jen pořídit
odolnou, bytelnou formu. Hledejte takovou, která má
pečlivě tvarované detaily. Není totiž od věci, když každý na první dobrou pozná, že váš sváteční stůl zdobí symbolický beránek, nikoli těžko identifikovatelný záhadný tvor, v horším případně neforemná hrouda s mašlí.
Filigránsky
tvarovanou hlavu s rohy a věrohodně zvrásněné ovčí rouno oceníte také tehdy, když se rozhodnete beránka opatřit čokoládovou polevou.
Pokud nemáte děravé ruce, kupte si formu z poctivé, glazované
keramiky. Pak ve vaší rodině zůstane po staletí a vaši potomci si ji budou předávat z generace na generaci coby rodinné stříbro.
Když je forma navíc
hezká i zvenčí, můžete ji využívat po celý rok jako rustikální dekoraci vaší kuchyně a najít jí důstojné místo třeba na poličce vedle talířů od babičky.
Jestliže takovou formu jednou vlastníte, stačí vám k výrobě výstavního beránka - který sám o sobě
vykouzlí perfektní velikonoční atmosféru - vlastně už jen trouba (samosebou pečicí .-). Suroviny na náš
jednoduchý ověřený recept totiž v kuchyni nejspíš najdete, stejně jako
20 minut času, který vám zabere jeho příprava.
Máte? Tak jdeme na to:
Potřebujete:
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sníh ze 4 bílků
- 240 g polohrubé mouky
- máslo na vymazání formy
Postup:
Z cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a kůry vyšlehejte pěnu, do které postupně vmíchejte mouku a nakonec bílkový sníh. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi 45 minut. Hotového beránka vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.
A na závěr jeden praktický tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.