Věděli jste, že rýžovar je všestranný kuchyňský pomocník, ve kterém uvaříte kromě rýže i zeleninu, bulgur či quinou, nebo třeba čočku? Přístroj funguje na principu vaření v páře a díky tomu uchovává v potravinách velké množství vitamínů a minerálů. Podívejte se tedy, co vařit v rýžovaru kromě rýže.
S Elektrickým rýžovarem GrandCHEF připravíte nejen všechny druhy rýže, tedy hnědou, dlouhozrnnou, krátkozrnnou, jasmínovou i basmati, ale i obiloviny, jako jsou quinoa a bulgur. V rýžovaru ale uvaříte i luštěniny, například čočku.
Co uvařit v rýžovaru kromě rýže?
Quinoa v rýžovaru
Poměr:
1 hrnek quinoy
2 hrnky vývaru nebo vody
V celonerezovém košíku na cezení nebo sítu důkladně propláchněte quinou. Vložte ji do rýžovaru a zalejte vodu nebo pro lepší chuť vývarem. Quinoa se v rýžovaru vaří 15 až 25 minut podle druhu, který připravujete: černá quinoa se vaří déle než bílá.
Bulgur v rýžovaru
Poměr:
1 hrnek bulguru
1 hrnek vody
Vysypejte bulgur do rýžovaru a zalijte ho vodou v uvedeném poměru. Rýžovar uzavřete a bulgur vařte. Poté, co se rýžovar automaticky vypne (přepne z režimu COOK do režimu WARM), nechte bulgur v rýžovaru temperovat neboli dojít. Celková doba přípravy by měla trvat alespoň 55 minut.
Čočka v rýžovaru
Připravte si:
1 hrnek čočky
½ litru zeleninového vývaru nebo vody
1 stroužek česneku
1 bobkový list
Čočku propláchněte a nasypejte do rýžovaru. Přidejte k ní vodu nebo zeleninový vývar, bobkový list a prolisovaný česnek. Rýžovar uzavřete a zapněte. Po 40 minutách čočku zkontrolujte. Pokud ještě není měkká a potřebuje více času, dejte ji vařit na dalších 10 minut a pak ji znovu zkontrolujte. Před podáváním čočku pokapejte lžící olivového oleje.
Rizoto v rýžovaru
Připravte si:
olivový olej
máslo
1 cibuli nakrájenou nadrobno
2 stroužky česneku
1 a 1/2 hrnku rýže Arborio
3 hrnky vývaru
žampiony nakrájené na kousky
čerstvé lístky tymiánu
jemně nastrouhaný parmazán
Do rýžovaru dejte cibuli nakrájenou nadrobno, prolisovaný česnek, trochu másla a oleje. Všechno promíchejte, a potom rýžovar uzavřete a na 5 minut ho zapněte. Po této době do rýžovaru přidejte rýži, vývar a houby. Suroviny promíchejte, rýžovar zavřete a vařte rizoto 25-30 minut. Při servírování rizoto ozdobte lístky čerstvého tymiánu a jemně nastrouhaným parmazánem.