info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Čočková polévka

ReceptyBez masa
3. 2. 2025
Nádobí BORDEAUX
Uvařte si čočkovou polévku, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje svou bohatou chutí a vůní indického koření.

Nachystejte si:

  • 150 g červené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibuli
  • 1 pórek – bílou část
  • 1 litr vody
  • 1 lžičku strouhaného zázvoru
  • 1 červenou cibuli + olej na smažení
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • česnek dle chuti
  • chilli pastu dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli do nazlátlé barvy. Přidejte mrkev, pórek, česnek, vše nadrobno nakrájené a restujte další 2 minuty, přidejte chilli pastu, nastrouhaný zázvor, všechno koření a opět krátce orestujte, přilejte vodu a vše promíchejte.

Propláchnutou čočku vsypte do hrnce a polévku vařte cca 30 minut za občasného promíchání. Mezitím si osmažte na oleji červenou cibuli krájenou na plátky. Osmaženou cibuli zbavte tuku pomocí ubrousku.

2/3 uvařené polévky přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Zbylou polévku dejte stranou.

Obě polévky smíchejte dohromady, pokud bude potřeba, nařeďte horkým vývarem nebo vodou. Dochuťte dle potřeby.

Před podáváním polévku posypejte smaženou cibulkou a nasekanou listovou petrželkou.

Vyplatí se mít po ruce: