Doba přípravy: 135 min Náročnost: *** Energetická hodnota (kJ): 3976
Ingredience (8 - 10 kusů):
Tukový bochánek:
250 g polohrubé mouky
200 g másla
Těsto kynuté:
300 g mouky polohrubé
200 ml mléka
60 g cukru krupice
30 g droždí
2 žloutky
1 citrón
1 vejce na potření
sůl
Tukový bochánek: 1. Z mouky a tuku rychle zpracujte tukový bochánek a dejte jej odležet do lednice.
Těsto kynuté: 1. Ze všech ingrediencí připravte kváskem zadělané těsto a nechte jej cca 40 minut kynout (v lednici i přes noc).
2. Vykynuté těsto před vyválením ještě krátce prohněťte, pak vyválejte, doprostřed dejte tukový bochánek zformovaný do tenké placky, těsto složte ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválejte do tvaru pruhu, který přeložte pravou stranou na střed a levou přes ně. Těsto dejte do lednice na 20 minut ztuhnout, válení a skládání složeného těsta opakujte 3x.
3. Těsto rozválejte do plátu a tvořítkem vykrojte. Vykrojené trojúhelníky rolujte od širší strany směrem ke špičce. Srolované croissanty nechte ještě chvíli nakynout a potřete je po hřbetě rozšlehaným vejcem.
4. Croissant pečte prvních 10 minut při 210 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a dopečte dozlatova.