Na těsto:
- 170 g borůvek
- 130 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 60 ml mléka
- 2 vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- sůl
Předehřejte troubu na
180 °C.
Formu na muffiny vyložte papírovými
cukrářskými košíčky. Oddělte žloutky od bílků. Bílky osolte a
vyšlehejte tuhý sníh. Dejte stranou. Máslo s cukrem utřete do pěny a postupně přimíchejte žloutky. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a ořechy. Tuto směs střídavě s mlékem zapracujte do těsta. Potom vmíchejte zlehka sníh a nakonec borůvky. Těstem naplňte připravené košíčky a
pečte cca 20 minut.
Na krém:
- 250 g 33% smetany
- 170 g mascarpone
- 3 plátky želatiny (cca 5 g)
- 3 lžíce borůvkového sirupu
Želatinu připravte dle návodu výrobce, vymačkejte všechnu vodu a dejte do hrnečku s borůvkovým sirupem. Krátce zahřejte do úplného rozpuštění želatiny. Dejte stranou částečně zchladnout. Vyšlehejte smetanu s mascarpone dotuha. Do krému zlehka zamíchejte želatinu se sirupem. Naplňte
zdobicí sáček a před zdobením dejte vychladit do lednice.
Na borůvkový sirup:
- 50 ml vody
- 50 g krupicového cukru
- 50 g borůvek
Všechny ingredience přiveďte v
kastrůlku k varu a nechte 10 minut lehce probublávat. Směs
rozmixujte,
sceďte a v případě potřeby zredukujte na hustší konzistenci.