info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyVaření a pečeníDobrou chuť, maminko! Den matek s TESCOMOU

Dobrou chuť, maminko! Den matek s TESCOMOU

Den matek se slaví na mnoha místech po celém světě a v České republice připadá vždy na druhou květnovou neděli. Jeho původ nalezneme už ve starověkém Řecku, kdy se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním matky bohů.

V Československu se začal Den matek slavit v roce 1923 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Po 2. světové válce byl tento svátek zatlačen do pozadí komunisty, kteří propagovali oslavu Mezinárodního dne žen (MDŽ), slaveného vždy dne 8. března. Po roce 1989 se Den matek opět začal slavit veřejně.
Den matek - obrázek
A jak jej nejlépe oslavit? Fantazii se meze nekladou a zejména děti mají nápadů plnou hlavu. Maminky od svých ratolestí často dostávají vlastnoručně zhotovené dárečky, kytici jarního kvítí či bonboniéru s těmi nejlákavějšími kousky.

A mimochodem, není snad na světě ženy, která by odmítla dobré jídlo zhotovené z lásky. Přijměte proto pozvání do virtuální kuchyně TESCOMA, ve které jsme pro vás připravili devatero receptů mnoha chutí a vůní. Maminkám, které milují sladké více než cokoliv jiného, můžete připravit stále oblíbený krupicový nákyp s ovocem, upéct strouhaný tvarohový koláč nebo zhotovit efektní císařský trhanec s jahodami. Milovnice masa potěšíte pomalu pečeným roastbeefem, svíčkovou Stroganoff nebo hovězím po burgundsku. Držitelkám štíhlé linie a zdravého životního stylu zcela jistě uděláte radost pokrmy, ve kterých převládá mladá jarní zeleninka – inspirujte se cuketovými placičkami (lze péct i v troubě s minimálním množstvím tuku), studeným kuskus salátem s cizrnou nebo mladým hráškem s hlívou ústřičnou. Maminky, přejeme dobrou chuť!
 

Sladké pohlazení

Krupicový nákyp

Ingredience: 200 g dětské krupičky, 750 ml mléka, špetka soli, 60 g másla, 4 vejce, 80 g krupicového cukru, 500 g drobného bobulového ovoce (maliny, rybíz, borůvky, ostružiny, angrešt), moučkový cukr na posypání
Krupicový nákyp - obrázek
Z krupičky, mléka a soli uvaříme kaši. Odstavíme, přidáme máslo a necháme mírně vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Lehce vmícháme krupicovou kaši. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme krupičkou, naplníme polovinou hmoty a rozložíme polovinu očištěného ovoce. Pak rozetřeme druhou polovinu hmoty a rozložíme zbylé ovoce. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme. Podáváme teplé.
 

Strouhaný tvarohový koláč

Těsto: 450 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 250 g másla, 1 vejce, 20 g kakaa, 2 lžíce mléka
Náplň: 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 500 g měkkého tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, polovina citronu
Strouhaný tvarohový koláč - obrázek
Mouku prosejeme s cukrem a kypřicím práškem. Přidáme nakrájené máslo, vejce a zpracujeme těsto. Polovinu uložíme na hodinu do chladničky. Do druhé poloviny zapracujeme kakao a mléko, vložíme na hodinu do mrazničky. Z mléka a pudinku uvaříme hustý krém. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z ½ citronu. Vmícháme teplý vanilkový krém. Světlé těsto rozválíme na plát (asi 5 mm), vložíme na dno pekáčku a rozetřeme náplň. Na ni nastrouháme na hrubo kakaové těsto z mrazničky. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme.
 

Císařský trhanec s jahodami

Ingredience: 5 vajec, 250 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 špetky skořice, 50 g rozinek, špetka kypřicího prášku, špetka soli, 100 g másla, 50 g mandlí, 8 lžic cukru, jahody
Císařský trhanec s jahodami - obrázek
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, sůl, skořici a rozinky. Těsto necháme odstát půl hodiny. Na rozpuštěné máslo v pánvi vlijeme jednotlivé porce, zasypeme sekanými mandlemi. Při otočení těsto potrháme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Trhanec podáváme s ovocem nebo jen tak sypaný moučkovým cukrem.
 

Masová paráda

Roastbeef pomalu pečený s brambůrkami a cibulkami

Ingredience: 1 kg nízké hovězí roštěné, 1 svazek bylinek – rozmarýn, tymián, šalvěj, 500 g šalotky, 500 ml červeného vína, 100 g cukru, dijonská hořčice, olivový olej, 200 g másla, sůl, pepř
Roastbeef - obrázek
Maso omyjeme, osušíme a nahoře uděláme zářezy ve tvaru mřížky. Osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s olivovým olejem a posekanými bylinkami. Omyjeme brambory, pokrájíme je, smícháme s šalotkou, bylinkami, olejem, vínem, solí a pepřem, vložíme do pekáče. Maso na másle zprudka opečeme ze všech stran, dáme na mřížku a položíme na pekáč. Vložíme do trouby předehřáté na 80 °C, do masa zapíchneme teploměr a pečeme, dokud teplota uprostřed nedosáhne 57 °C (3–6 hodin, podle velikosti). Roastbeef vyjmeme, necháme dojít v alobalu. Krájíme na tenké plátky, podáváme s bramborami.
 

Svíčková Stroganoff

Ingredience: 600 g hovězí svíčkové (palec), 50 g čerstvé červené papriky, 50 g šalotky, 20 g sladké mleté papriky, 50 g žampiónů, 2 malé kyselé okurky, 3 polévkové lžíce tomatového protlaku, 50 ml smetany ke šlehání, brandy, demi-glace (silný vývar), sůl, pepř, olej, petrželová nať
Stroganoff - obrázek
Pokrájenou šalotku, papriku a žampióny orestujeme na oleji doměkka. Přidáme protlak, mletou papriku, krátce restujeme, zalijeme brandy a necháme vyvařit. Přilijeme vývar, vaříme 15–20 minut. Rozmixujeme, případně propasírujeme. Svíčkovou pokrájíme na malé medailónky, okořeníme, zprudka opečeme. Kousky masa klademe na talíř a přeléváme omáčkou zjemněnou ušlehanou smetanou a čerstvě nasekanou petrželkou. Dozdobíme orestovanými žampióny, okurkami a paprikou nakrájenou 
na nudličky. Vhodnou přílohou je rýže.
 

Hovězí po burgundsku

Ingredience: 1 kg hovězího masa zadního, 100 g slaniny, 1 ks větší mrkve, 
1 ks řapíkatého celeru, 100 g bulvy celeru, 1 ks cibule, 1 láhev kvalitního červeného vína (nejlépe Burgundského), 100 g žampiónů, 500 ml silného hovězího vývaru, 1 polévková lžíce tomatového protlaku, tymián, rozmarýn, česnek, máslo, mouka, velkolistá petržel, bobkový list, sůl, pepř, olej
Hovězí po burgundsku - obrázek
Maso nakrájíme na kostky, okořeníme, orestujeme a vyjmeme z hrnce. Do hrnce přidáme slaninu nakrájenou na nudličky, mrkev, celer, cibuli a česnek, vše orestujeme a přidáme protlak. Zalijeme vínem, necháme svařit na polovinu. Podlijeme vývarem a vložíme zpět maso. Dusíme v troubě pod pokličkou při 160–180 °C, cca 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujeme, zda je maso měkké. Po uvaření maso vyjmeme, omáčku přecedíme, případně zahustíme, necháme provařit a podáváme. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.
 

Zeleninová symfonie

Studený kuskus salát s cizrnou

Ingredience: 3 hrsti celozrnného kuskusu, 300 ml zeleninového vývaru, 250 g uvařené cizrny, ¼ ledového salátu, tmavozelené listy salátu (ideálně dubáček, případně mladý špenát, polníček), citron, umeocet, olivový olej, větší hrst petrželky, předem namočená dýňová semínka (případně slunečnicová)
Studený kuskus - obrázek
Kuskus osolíme, přidáme lžíci olivového oleje, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod pokličkou vsáknout. Poté jej načechráme vidličkou a necháme vychladnout. Ledový salát a listy nakrájíme na tenké proužky, které vmícháme do kuskusu. Přidáme nasekanou petrželku, cizrnu a vše zakapeme citronem. Promícháme s olivovým olejem a trochou umeoctu.
 

Cuketové placičky

Ingredience: 3 cukety, 1 stroužek česneku, 1 cibule 
nakrájená najemno, 1/2 hrnku bílého jogurtu, 1 hrnek špaldové celozrnné mouky, 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí, 1/3 hrnku ovesných vloček, 2 lžíce lněného semínka, majoránka, sůl a pepř, řepkový olej na smažení
Cuketové placičky
Nastrouháme cukety a česnek. Přidáme cibuli nakrájenou na jemno a ostatní suroviny. Těsto dobře prohněteme rukama. Nabíráme množství těsta velké 
asi jako pingpongový míček a vytvarujeme placičku. Na pánvi rozehřejeme olej a placičky osmažíme z obou stran – z každé asi 5 minut. Podáváme teplé i za studena.
 

Mladý hrášek s hlívou ústřičnou

Ingredience: 250 g hlívy ústřičné, 300 g mladého hrášku nevyloupaného, 100 g másla, 2 lžíce olivového oleje, smetana, 1 jarní cibulka, sůl, pepř, vařená rýže
Mladý hrášek - obrázek
Jarní cibulku nakrájíme najemno a opečeme na másle. Přidáme houby pokrájené na tenké plátky, společně orestujeme. Osolíme, opepříme a vlijeme smetanu. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Promícháme s uvařenou rýží. Nakonec přidáme vyloupaný blanšírovaný hrášek, vše smícháme a podáváme.