Krémový sýr labneh patří k národním pokrmům Libanonu. Jeho výroba je velmi snadná, jednoduše se z jogurtu nechá odkapat syrovátka. Výsledkem je vynikající měkký sýr, který se pyšní vysokým obsahem probiotik, bílkovin, vitamínu A, vápníku a naopak nízkým podílem tuku. Už staří beduíni si labneh oblíbili jako důležitý zdroj bílkovin. Zavedli vlastní sušenou formu, aby jim na dlouhých cestách vydržel. Dnes má labneh více podob, setkat se můžete s kuličkami naloženými v olivovém oleji či obalenými v koření a bylinkách. Tradičně se však servíruje v misce, s olivovým olejem, olivami a sušenou mátou či arabským kořením Za’atar.
Ingredience:
- 1 kg krémového jogurtu s bio kulturou
- olivový olej
- sušená máta
- černé olivy
- 1/2 lžičky soli
Postup:
Do mísy
Soupravy pro přípravu krémového sýru DELLA CASA vložte cedník, do něj rozprostřete plátno, které je součástí balení, a nasaďte kruhový rám. Jogurt rozmíchejte se solí, vložte do plátna, nasaďte víko a nechte 24 hodin při pokojové teplotě odkapat do mísy. Jakmile syrovátka odkape, je sýr hotový.