Cukr na karamel nechte zkaramelizovat v hrnci. Karamel by měl mít jantarovou barvu. Hlídejte, aby se nespálil! Přidejte máslo, zamíchejte, přilejte smetanu, potom mléko a sůl. Vše nechte povařit, aby se karamel rozpustil.
Vyšlehejte žloutky a cukr na zmrzlinu do husté pěny, přidejte malou část karamelového rozvaru a důkladně promíchejte. Tímto krokem temperujete žloutky. Když se žloutky spojí s karamelovou směsí, vlijte vše zpět do hrnce s karamelovým rozvarem a za stálého míchání zvolna zahřívejte do momentu zhoustnutí. Když přejedete po vařečce prstem a zůstane tam stopa, směs sceďte, nechte vychladit v lednici a poté nalijte do namrazeného, zapnutého zmrzlinovače a za cca 20 minut bude zmrzlina hotová.
NÁŠ TIP: Malou část karamelu dejte stranou na pozdější přelití hotové zmrzliny při servírování. Posypejte lískovými ořechy.