Milujete poctivou marmeládu, kterou jste sami připravili, nejlépe z vlastní úrody? TESCOMA tomu rozumí, a tak pro vás vyzkoušela dva nové recepty, jak proměnit jahody a osvěžující citrony v kulinářské klenoty, jimiž si můžete osvěžit svůj jídelníček.
Recept na domácí jahodovou marmeládu s mátou
Sezóna dozrávání a sběru ovoce se rozbíhá a jako obvykle začíná jahodami. Co nestačíte sníst, zpracovat do podoby bublaniny, dortů či zmrzliny, si snadno uchováte na chladné dny ve formě domácích džemů a marmelád (podle pravidel Evropské unie je možné marmeládou označovat jen produkty z citrusů). Při jejich výrobě můžete využít třeba jedinečného chuťového souznění jahod s mátou.
Co budete potřebovat pro domácí jahodové marmeládu?
Postup přípravy jahodové marmelády
- Nakrájené jahody vložte do hrnce, zasypte ji cukrem smíchaným s pektinem či želírovacím prostředkem.
- Přidejte mátu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne probublávat.
- Pak vařte ještě asi pět minut.
Tip: Abyste zjistili, zda je marmeláda hotová, naberte trochu lžičkou a kápněte na studený (nejlépe vychlazený) talířek a nakloňte ho. Pokud směs nestéká, je marmeláda hotová. Vyjměte mátu, marmeládu nalejte do připravených sterilizovaných sklenic.Zavařte v Soupravě pro zavařování DELLA CASA při 80 °C po dobu 20 minut. Recept na domácí citronovo-vanilková marmeládu
Ne každý má zahrádku nebo chuť a čas pěstovat vlastní ovoce či zeleninu. I přesto si nemusíte odepřít palačinky s domácím džemem, a to ani když prošvihnete místní ovocnou sezonu. Úžasně chutná a navíc i zajímavě vypadá třeba marmeláda z citronů, které seženete po celý rok.
Co budete potřebovat na výrobu domácí citronové marmelády?
Postup přípravy citronové marmelády
- Z citronů odkrojte konce a pak je nakrájejte na tenká kolečka
- Vyjměte z nich všechny pecky a poté kolečka rozkrojte na čtvrtky
- Vložte jej do vyššího hrnce s těžkým dnem a přilejte k nim 5 šálků vody
- Přiveďte vodu k varu a pak stáhněte teplotu, aby se směs – nezakrytá – slabě vařila cca 45–60 minut, dokud nejsou citrony měkké.
- Směs sledujte a často míchejte, důležité je, abyste měli sporák nastavený na velmi nízký výkon.
- Poté přidejte cukr a vanilkový lusk a nepřikryté provařte dalších 45–60 minut.
- V případě potřeby přilejte trochu vody.
Tip: Abyste zjistili, zda je marmeláda hotová, naberte trochu lžičkou a kápněte na studený (nejlépe vychlazený) talířek a nakloňte ho.
Pokud směs nestéká, máte hotovo. Vyjměte vanilkový lusk a nalejte marmeládu do připravených sterilizovaných sklenic.
Zavařte v Soupravě pro zavařován DELLA CASA při 80 °C po dobu 20 minut.Všechny naše pomůcky pro zavařování nejen marmelád najdete ZDE.