PostupDo hlubšího pekáče nebo dortové formy umístíme celá rajčata, neoloupaný česnek, rozčtvrcenou cibuli a papričky jalapeño. Vše zakápneme olivovým olejem a
pečeme na vysokou teplotu přibližně čtvrt hodiny, dokud rajčatům nepopraská slupka. Pro intenzivnější chuť nastavíme troubě funkci gril.
Necháme zchládnout, česnek oloupeme a rajčata zbavíme tvrdých středů. Štávu z rozkrojených rajčat slijeme, nechceme, aby byla salsa příliš řídká. Poté rajčata
propasírujeme, nebo
rozmixujeme spolu s česnekem, cibulí a papričkami tyčovým mixérem. V případě pasírování si rajčata zachovají výraznější texturu, ale ostatní ingredience je třeba krátce rozmixovat zvlášť. Pokud chceme omáčku dokonale hladkou, zbavíme slupek i rajčata. Jakmile máme připravenou rajčatovou směs, přidáme ostatní ingredience – limetovou šťávu, kajenský pepř, chilli, sůl, cukr a nasekaný koriandr. Nezapomeneme ochutnat a podle vlastních preferencí ještě více dochutit.
Nachystáme si
zavařovací soupravu s vyvařenými
sklenicemi a naplníme je směsí. Zavařujeme 25 minut. Pokud máme na omáčku nepřekonatelnou chuť, můžeme ihned spořádat a zavařování přeskočit!
Nachos chipsy podávejte se salsou, zakysanou smetanou nebo roztopeným cheddarem či guacamole.