Masopust, na Moravě známý také jako fašank, označuje sice v původním významu období od Tří králů do začátku postní doby, kterou každoročně určuje datum Velikonoc, ale většinu z nás oslovují pouze tři masopustní dny: Tučný čtvrtek, Taneční neděle a Maškarní úterý. Proč? Protože jsou to neoficiální svátky přejídání! Kdo miluje zabijačkové speciality, má v tyto dny doslova druhé Vánoce. Ovšem prejt, ovar ani tlačenku si nemusíte odpírat ani po zbytek roku – snadno si je připravíte sami, a to klidně třeba i v garsonce…
Zjednodušeně by dle tradice do sebe každý měl v období před půstem dostat co nejvíce masa a piva. Zajistí si pak prý nezdolnou sílu po celý rok. To by jistě nebylo rozumné podcenit! Pokud ale nemáte to štěstí, že vaši rodiče, babičky či strýčkové sídlí na venkově, budete se muset o bohaté masopustní menu postarat vlastnoručně. Naštěstí se dají prvotřídní speciality připravit i doma v kuchyni. Pár osvědčených receptů vám tak možná přijde vhod:
Domácí tlačenka v šunkovaru
Vynikající tlačenka nesmí na masopustním stole chybět. O její nádherný tvar a dokonalou „kresbu“ na řezu se postará šunkovar!
Co budete potřebovat?
400 g vepřových nožek, 200 g vepřového jazyka, 1 vepřové srdce, 400 g vepřové plece, 1 ks malé cibule, cca 8 stroužků česneku, lžičku celého černého pepře, sůl, mletý pepř, majoránku, voduPostup
- Omyté nožky, jazyk, plec, srdce, cibuli a 3 česneky vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo maso ponořené, přidejte pepř a sůl a vařte cca 1,5 hodiny. Vyndejte jazyk, srdce, maso a nožky vařte dál ještě asi hodinu, dokud se nebudou rozpadat.
- Jazyk oloupejte, odstraňte kůstky a maso z něj nakrájejte na kostky cca 2 x 2 cm. Plec a srdce také nakrájejte a spolu s jazykem přikryjte, aby neoschlo.
- Nožky vyjměte z vývaru, nechte vychladit a odstraňte z nich kosti a chrupavky. To, co z nich zůstane, a zbylých 5 stroužků (nebo i méně, dle chuti) rozsekejte v kuchyňském robotu na kaši. Tuto směs promíchejte s kostkami masa, osolte a opepřete a přidejte majoránku. Poté přilijte trochu přecezeného vývaru (cca 3 malé naběračky) a případně dosolte dle chuti.
- Do šunkovaru vložte sáček na tlačenku a vlijte do něj připravenou tlačenkovou směs. Sáček uzavřete, nasaďte píst a tlačenku jím stlačte. Šunkovar s tlačenkou položte do vodorovné polohy do ledničky a nechte ho cca 12 hodin ztuhnout. Pokud chcete mít na řezu krásně pravidelnou kresbu, doporučujeme šunkovar s tlačenkou během tuhnutí po půlhodině obracet.
- Po 12 hodinách tlačenku vyjměte, krájejte na plátky a servírujte, jak je libo – s chlebem a hořčicí, nebo s octem a cibulí.
Prejt jak má bejt!
Dalším pokladem ze zabijačkové výslužky je jelitový prejt. Nevypadá sice příliš vábně, ale spolu se zelím a brambory vás prostě dostane! Vyzkoušejte jeho DIY (do it yourself = udělej si sám) variantu, je to snadné a od řeznického originálu k nerozeznání.Co budete potřebovat?
600 g vepřového bůčku, 100 g vepřových plíček, 100 g vepřových jater, 1 lžičku majoránky, 3 stroužky česneku, 2 ks žemle, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 40 g cibule, mléko, sádlo, sůlPostup
- Bůček, plíčka a polovinu jater uvařte.
- Mezitím si rozmočte nakrájené žemle v mléce a promíchejte s najemno nakrájenou, dorůžova osmaženou cibulkou. Uvařené maso spolu s žemlovou směsí a syrovými játry umelte pomocí mlýnku na maso.
- Smíchejte s utřeným česnekem, solí, kořením a dle potřeby nařeďte vývarem. Pekáč vymažte sádlem, případně použijte pečicí papír, vložte do něj směs, zarovnejte ji a povrch poklaďte kousky sádla.
- Pečte cca 20 minut na 150 °C. Podávejte se zelím a brambory (a vychlazeným pivem).
Ovarové kolínko
Čerstvý chléb, hořčice, křen… a ovar. Tohle je další bod zabijačky, který byste neměli během masopustu vynechat. Že se nechystáte do ulic? Nemusíte. Fantastické ovarové kolínko si uvaříte během chvilky i doma. Tlakový hrnec už ví, jak na to!Co budete potřebovat?
Vepřové koleno s kostí, cca 1,5 kg (dle velikosti tlakáče), velkou cibuli rozkrojenou na čtvrtky, sůl, pepř, voduPostup
Koleno zbavte případných štětin, omyjte jej a vložte do
tlakového hrnce spolu se solí, pepřem a cibulí. Vařte do měkka (cca 30 minut).
- Koleno vyjměte, vykostěte, nakrájejte na tenké plátky a servírujte s chlebem, hořčicí, křenem, posypané mletou paprikou, s feferonkami – prostě tak, jak ho máte nejraději!
Gulášek, koleno i ragů zvládnete cobydup
Stačí mít doma
tlakový hrnec, ideálně pak náš ULTIMA+. Nejen že urychluje vaření a šetří energii, ale opatřili jsme ho odolným nepřilnavým povrchem, se kterým se vám maso, omáčka ani cibulový základ už nikdy v tlakáči nepřichytí. Díky tomuto povrchu získává vlastnosti pánví s antiadhezním povlakem, takže v něm můžete nejen dusit, ale také bez obav restovat nač si vzpomenete a dát jídlu lepší a intenzivnější chuť. A navíc ho ovládáte jednou rukou.
Na zdraví
Nejen hodování, ale také pojíjení je o masopustu dovoleno. Pro ovocné pálenky, ale i likéry máme v nabídce
malé a velké panáky myDRINK
z kvalitního silnostěnného skla. Tradiční tvar panáků
s atraktivním dekorem v podobě dvou asymetrických kroužků dává výrobkům linie myDRINK
unikátní nadčasový vzhled.