Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 115 g moučkového cukru
- 200 ml vlažného mléka
- 25 g droždí
- 100 g rozpuštěného tuku na pečení
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sekané mandle
- rozinky máčené v rumu
Jak na nepletenou vánočku:
Do mléka se špetkou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěný tuk na pečení, vmíchejte vejce i kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Do těsta přidejte sekané mandle a rozinky máčené v rumu. Vymazanou
keramickou formu naplňte těstem a nechte na teplém místě hodinu kynout. Vánočku pečte
při 160 °C cca 45 minut, ihned po upečení ji vyklopte a nechte vychladnout.
Dobrý tip: Pokud vánočku nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Po cca 10 minutách formu snadno sejmete.