Ingredience pro 1 bochník (cca 750 g):
- 250 g žitné mouky,
- 250 g pšeničné mouky,
- 25 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí,
- 12 g soli,
- 12 ml octa,
- 350 ml vody,
- špetka cukru
Příprava těsta: V míse smíchejte obě mouky, ocet a sůl. Droždí rozpusťte ve 340 ml vlažné vody se špetkou cukru, nechte krátce naběhnout, přelijte do mísy s moukou a dobře promíchejte. Po důkladném prohnětení vytvarujte z těsta kulatý bochánek, který bude v pomoučené ošatce cca 2 hodiny kynout.
Pečení: Vykynutý bochník opatrně vyklopte z ošatky do pečicí formy a nechte kynout ještě 15 minut. Do spodní části trouby umístěte žáruvzdornou misku s vodou a troubu předehřejte na 250 °C. Bochník potřete slanou vodou a pečte ve střední části trouby při teplotě 250 °C přesně 5 minut. Misku s vodou z trouby vyjměte a bez změny teploty pečte chléb dalších 5 minut. Nakonec teplotu v troubě snižte na 160 °C a chléb pečte ještě 35 minut. Hotový chléb vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout.