Ingredience na 4 porce:
- 0,5 l jehněčí šťávy,
- 0,5 l červeného vína,
- 4 jehněčí kolínka,
- 1 svazeček čerstvého tymiánu a rozmarýnu,
- sůl,
- celý černý pepř,
- 2–3 lžíce rostlinného oleje na restování zeleniny,
- 2 mrkve,
- ¼ celeru,
- 2 petržele,
- 2 cibule,
- 4 stroužky česneku;
k podávání:
- 4 čerstvé mladé karotky a 2 hrsti hrášku,
- fava fazolky – krátce povařené,
- oloupaná dužina bez semínek z 1 rajčete,
- 1 hrst smržů,
- 100 g másla,
- čerstvě mletý pepř,
- sůl, pepř a tymián na dochucení
Troubu předehřejeme na 120 °C. Očištěné maso osolíme a v
kastrolu na oleji ho ze všech stran opečeme. Maso vyjmeme, do kastrolu vsypeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujeme ji, a když změkne (zhruba po 15 minutách), přidáme k ní několik oloupaných stroužků česneku a oloupanou, na čtvrtky nakrájenou cibuli. Znovu vše osmahneme, vlijeme červené víno a necháme ho vyvařit na ¼ množství a přilijeme připravenou jehněčí šťávu tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin zakryto. Přidáme kuličky pepře, bylinky, uvedeme do varu, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Tam necháme maso za občasného otočení dusit doměkka (podle jeho kvality to bude trvat zhruba 2,5–3,5 hodiny). Maso se musí snadno oddělovat od kosti, musí být měkké, ale ne rozvařené. Měkké maso opatrně vyjmeme ze šťávy tak, aby neodpadávalo od kostí. Šťávu svaříme na polovinu objemu, přecedíme, rozmixujeme s kostičkami studeného másla a podle potřeby dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Do šťávy vložíme zpět maso a před podáváním je prohřejeme. Na másle orestujeme očištěné, oprané smrže, přidáme pokrájenou vařenou karotku s hráškem a fava fazolkami. Krátce prohřejeme, vmícháme na kostičky nakrájené rajče a dochutíme solí, pepřem a lístky čerstvého tymiánu.
Budou se vám hodit: