Jehněčí kolínko s dýňovým zelím a dýňovými špeclemi
Potřebujete:
• 2 jehněčí kolínka
• 2 mrkve nakrájené na kostičky
• 2 petržele nakrájené na kostičky
• 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
• 200 ml červeného vína
• 1 stonek řapíkatého celeru pokrájený na kousky
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 50 ml oleje
• sůl, pepř, bobkový list a badyán
• vývar nebo voda na podlití
Mrkev, celer, cibuli a petržel orestujte na oleji v
tlakovém hrnci (bez pokličky), přidejte protlak, který také krátce orestujte, a vše podlijte červeným vínem. Vařte, dokud se polovina vína neodpaří, přidejte osolené a opepřené maso, které podlijte vývarem a vařte v
tlakovém hrnci s poklicí
cca 45 minut (záleží na velikosti kolen). Měkké maso vyjměte a tekutinu svařte na polovinu.
Přeceďte, dochuťte a maso dejte zpět do šťávy a udržujte na teplém místě.
Dýňové zelí
• 1 oloupaná střední dýně
• 100 ml bílého vína
• 1 velká cibule krájená nadrobno
• 50 g slaniny
• vinný ocet na dochucení
• cukr krystal, kmín a sůl dle chuti
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte na nudličky
nastrouhanou dýni, sůl, kmín, podlijte vínem a duste
cca 5 minut, aby byla dýně lehce křupavá. Slaninu zlehka opečte a vmíchejte do zelí. Dochuťte octem, cukrem a solí.
Dýňové špecle
• 130 g hladké mouky
• 50 g dýňového pyré
• 1 vejce
• 100 ml mléka
• sůl, pepř, muškátový oříšek
Vejce
rozšlehejte s dýňovým pyré, osolte, opepřete, přidejte mouku, ochuťte muškátovým oříškem, přilejte mléko a zpracujte v husté lepivé těsto, které nechte odpočinout v lednici po dobu
20 minut (v případě řídkého těsta přisypte mouku). Strouhejte špecle do vařící osolené vody pomocí
vhodného struhadla (např. na halušky) a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Špecle sceďte a podávejte jako přílohu.
Bylinkový olej
Servírování
Na střed talíře naaranžujte zelí a na něj postavte kolínko. Okolo zelí nalijte trochu bylinkového oleje, těsně vedle oleje nalijte jehněčí šťávu a na okraj nasypte dýňové špecle.