Doba přípravy: 105 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 6535
Ingredience na těsto (5 porcí):
300 g dýně
200 g hladké mouky „00"
100 g ricotty
50 g listového špenátu
30 ml vody
10 ml olivového oleje
2 vejce
lístky šalvěje
Na omáčku:
100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 ml smetany
20 g másla
20 g hladké mouky
20 g dýňového pyré
sůl
pepř
1. Z mouky, vajec, vody a špetky soli připravte hladké těsto, které nechte zabalené hodinu odpočinout v lednici.
2. Dýni nakrájejte na malé kostky, dejte na rozpálenou pánev, přidejte lístky šalvěje, osolte, opepřete a opečte doměkka.
3. Třetinu dýňových kostek rozmixujte se lžící smetany na pyré a dejte stranou.
4. Omáčka: rozpuštěné máslo zaprašte moukou, krátce orestujte a zalijte vývarem. Přidejte dýňové pyré, 10 minut provařte a zjemněte smetanou.
5. Riccottu smíchejte se lžící dýňového pyré a menší částí špenátu.
6. Těsto rozválejte na tenký plát a rozdělte jej na poloviny. Na jednu polovinu dejte náplň pro 5 raviol a okolo náplně potřete těsto vodou, aby se lépe spojilo. Přeložte druhou polovinou, vykrojte 5 ks raviol a okraje důkladně přimáčkněte vidličkou.
7. Zbylý špenát nechte zavadnout na pánvi s kouskem másla, osolte a opepřete a přidejte orestovanou dýni.
8. Ravioli vařte v osolené vodě cca 10 minut, před podáváním zakápněte olivovým olejem.
9. Na dyňové pyré položte dýňové kostky se špenátem a na ně raviolu, kterou přelijte dýňovou omáčkou.