Ingredience:
- 500 g černých fazolí v plechovce
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 60 g 70% čokolády
- 30 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 1 cibule krájená nadrobno
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- jalapeño papričky dle chuti
- 2 stonky řapíkatého celeru krájeného na kostičky
- 2 mrkve krájené na kostičky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 paprika zelená krájená na kostičky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce cukru krystal
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky skořice
- bílý vinný ocet dle chuti
- sůl, pepř
- listy nasekaného koriandru dle chuti
- tortillové chipsy
Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte bobkový list, kmín, česnek, jalapeño, mrkev, celer, zelenou papriku a vše orestujte. Přidejte protlak, uzenou papriku a opět vše krátce orestujte.
Přilijte vývar, přisypte rajčata a vše povařte přibližně 15 minut. Do polévky vložte fazole, oregano, skořici, cukr a vařte na mírném plameni dalších 10 minut. Dochuťte solí, pepřem a octem. Na závěr v polévce nechte rozpustit kousky čokolády. Vše promíchejte, podávejte s koriandrem a tortillovými chipsy.
Budou se vám hodit: