Doba přípravy: 70 min Náročnost: *** Energetická hodnota (kJ): 4227
Ingredience (4 porce):
4 porce lososa (á 120 g)
2 lžíce olivového oleje
sůl,
bílý pepř
1 lžíce másla
větvička čerstvého tymiánu
Bramborová kaše:
300 g brambor
1,5 dl mléko
1 lžíce másla sůl
½ lžičky wasabi pasty
Pyré z červené řepy:
300 g červené řepy pařené
1 lžíce červeného octu
Šalotková omáčka:
2 dl bílého vína
1 šalotka nebo
½ červené cibule
šťáva z ½ citronu
bobkový list
celý pepř
200 g másla
0,5 dl smetana
Bramborová kaše s wasabi: 1. Omyté brambory zalijte vodou, osolte a uvařte ve slupce doměkka. 2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte, přilijte teplé mléko s máslem a vše promíchejte. Do kaše vmíchejte wasabi pastu a dochuťte solí.
Pyré z červené řepy: 3. Červenou řepu překrájejte a uvařte doměkka. Ještě teplou řepu rozmixujte s máslem na pyré a přidejte ocet. Pyré z červené řepy následně propasírujte přes jemné sítko a dochuťte solí a pepřem.
Šalotková omáčka: 4. Oloupanou šalotku nasekejte nadrobno, do rendlíku nalijte víno, citrónovou šťávu a celý pepř, přidejte šalotku a bobkový list a tymián. Vše přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Snižte teplotu (nesmí vařit!), přilijte smetanu a postupně zašlehejte máslo do omáčky, dokud nezhoustne. Nakonec omáčku dochuťte solí a mletým pepřem.
Filé z lososa: 5. Na rozpáleném oleji opečte lososa nejdříve kůží dolů, přidejte tymián a opékejte cca. 2 minuty z obou stran. Opečenou rybu přeložte do žáruvzdorné mísy, osolte, opepřete, přidejte máslo, tymián a bobkový list a pečte v předehřáté troubě při 180 ̊ C přibližně 10 minut. 6. Na střed talíře rozprostřete pyré z červené řepy, na něj dejte bramborovou kaši s wasabi a porci lososa kůži nahoru. Přidejte šalotkovou omáčku a podávejte.