Ingredience:
- 250 g cibule
- 60 g sádla nebo oleje
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g veky nebo bagety
- 30 g másla
- 600 ml vývaru
- 50 ml bílého vína, sůl, drcený pepř, mletý kmín
- provensálské koření, petrželová nať
Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule začne opékat, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a nechte 2 nebo 3 minuty povařit. Část veky nakrájejte na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložte do polévky a bez míchání nechte ve vřelé polévce rozpustit. Ze zbylé veky nakrájejte plátky, potřete je máslem, posypte strouhaným sýrem a rozpečte v troubě nebo na grilu. Polévku připravujte těsně před konzumací a podávejte ji se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí.
Budou se vám hodit: