info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéGrilujete stále totéž? Vyzkoušejte pestré chutě exotické Havaje

Grilujete stále totéž? Vyzkoušejte pestré chutě exotické Havaje

MasovéRecepty
12. 6. 2018
Máte už krkovičky plné zuby? A nemyslíme řezníka a vlastně ani váš chrup.-). Jde nám o obligátní recepty a suroviny, které na grilu připravujete stále dokola a možná se vám už tak trochu zajídají. Pokud jsme uhodili hřebíček na hlavičku, pojďte se naučit recepty plné nečekaných chutí. Co byste řekli na krůtí burgery s guacamole, lososa s úžasnou salsou v tortille nebo krevety s ananasem?

Kuře Huli Huli

Budete potřebovat:

  • 1 celé kuře
  • 1 hrnek ananasového džusu
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku kečupu
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 6 prolisovaných stroužků česneku
  • 1 lžíce omáčky Sriracha (lze nahradit jinou chilli omáčkou)

Postup

Kuře omyjte, osušte a rozčtvrťte. Všechny ostatní ingredience smíchejte a do vzniklé marinády naložte kuře minimálně přes noc. maso vyjměte z marinády a na velmi nízké teplotě grilujte asi 2 hodiny, přičemž jednotlivé kusy zhruba každých 20 minut otáčejte. Maso průběžně potírejte zbylou marinádou, těsně před podáváním můžete její zbytek svařit, nechat zhoustnout a podávat ke kuřeti. To bude hotové ve chvíli, kdy maso začne odpadávat od kosti. Podávejte např. s jasmínovou rýží a listovým salátem.

Placky s grilovaným lososem a mangovou salsou

Potřebujete

  • 300 g čerstvého lososa
  • 2 lžíce medu
  • 2 limetky
  • kajenský pepř
  • olivový olej
  • 10 menších tortill nebo jiných placek
  • mango
  • červené zelí
  • sezamové semínko
  • chilli papričky (dle chuti)
  • čerstvý koriandr
  • sůl a pepř

Postup

Filety z lososa osolte, opepřete kajenským pepřem, pokapejte šťávou z jedné limetky a potřete medem a olivovým olejem. Do této marinády můžete rybu naložit i den předem. Lososa ugrilujte na rozpáleném grilu (pokud máte filety s kůží, začněte grilovat nejprve tuto stranu), budou stačit asi 4 minuty z každé strany. Ke konci grilování dejte na rošt také tortilly, aby se nahřály a mírně opekly. Mezitím nakrájejte na malé kostky mango, na tenké plátky červené zelí a chilli papričky a vše promíchejte s trochou olivového oleje, sezamem a šťávou z druhé limetky. Placky přehněte, plňte na kousky rozdrobeným lososem, mangovou salsou a nasekaným čerstvým koriandrem a servírujte. Aby vám plněné tortilly hezky stály, můžete si vypomoct napůl překrojenou limetkou, o kterou placky podepřete.

Letní krůtí burgery s guacamole

Potřebujete

Na burgery:
  • 600 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší šalotka nasekaná najemno
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • nasekaný čerstvý koriandr
K servírování:
  • domácí bylinkový jogurtový dresink
  • hlávkový salát
  • rajče
  • 6 domácích hamburgerových housek
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
Na guacamole:
  • 3 avokáda
  • 1 červená cibule
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 paprička jalapeño
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Postup

Promíchejte všechny ingredience na burgery a směs nechte min. hodinu odležet v lednici. Mezitím si připravte guacamole. Oloupaná zralá avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nasekanou cibuli, pálivou papričku, nasekaný koriandr a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Z masové směsi vytvarujte burgery a grilujte je na rozpáleném roštu potřeném olivovým olejem asi 6 minut z každé strany. Servírujte lehce opečené housky potřené dresinkem s listem salátu, mírně ogrilovaným plátkem rajčete, masem, guacamole, jarní cibulkou a čerstvým koriandrem.

Čerstvé krevety s ananasem

Potřebujete

  • 500 g čerstvých krevet
  • 1/2 čerstvého ananasu
  • 1/2 hrnku omáčky teriyaki (najdete v oddělení asijských potravin nebo specializovaných obchodech)
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl

Postup

Krevety zbavte krunýře a očistěte. Cibulku a česnek nasekejte do mísy, přidejte teriyaki, cukr, citronovou šťávu a špetku soli a do vzniklé marinády ponořte krevety. Nechte v lednici marinovat několik hodin. Ananas nakrájejte na menší kousky. Dřevěné špejle, na které budete krevety napichovat, ponořte na chvíli do vody, aby se na grilu příliš nepřipalovaly (nebo použijte grilovací jehly). Potom na ně střídavě napichujte naložené krevety a ananas a špízy z každé strany opékejte na rozpáleném grilu, dokud nezískají pěknou zlatavou barvu, stačit by měly 2 minuty. Pokud budete krevety grilovat příliš dlouho, ztuhnou. Servírujte jen tak nebo například s rýží vařenou půl napůl ve vodě a kokosovém mléce.