Dýňové máslo
- 2 hrnky pyré z pečené dýně
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička rozdrceného hřebíčku
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 4 lžíce medu
Jako první si připravte
dýňové pyré. Dýni libovolného druhu omyjte, rozpulte a vydlabte. Poloviny položte na plech, lehce pokapte olejem a pečte doměkka. Po upečení nechejte vychladnout,
vydlabte změklou dužinu a vložte do výkonného mixéru. Přidejte ořechy, které můžete pro zvýraznění chuti opražit na suché pánvi,
koření, med a rozmixujte na hladkou pastu. Dle chuti můžete množství koření navýšit, více dosladit, přidat šťávu z citrónu nebo čerstvého zázvoru. Hotové máslo uskladněte ve vzduchotěsné
sklenici s klipem.
Jak podávat?
Dýňové máslo chutná nejlépe s
čerstvým pečivem nebo opečenými toasty. Použít ho ale můžete
jako surovinu do krémů – stačí vyšlehat s mascarpone nebo sýrem krémového typu, dosladit a ozdobit jím muffiny nebo použít do dýňového cheesecaku.
Halloweenský TIP na příšerkové dortíky
- muffiny nebo dortíky „cupcakes“
- ½ hrnku dýňového másla
- 1 kelímek mascarpone
- med, sirup nebo cukr na doslazení
- marcipán
- bonbonky typu Tic Tac
- oplatková trubička
- potravinářské barvivo
Podle svého oblíbeného receptu upečte v košíčcích muffiny nebo dortíky. Těsto můžete podle fantazie obarvit potravinářským barvivem – my jsme přidali kapku oranžové, aby výsledné příšerky připomínaly dýně.
Po vychladnutí dortíky vyloupněte z košíčků a čepice seřízněte dorovna. V míse smíchejte mascarpone s dýňovým máslem a podle chuti doslaďte. Krémem slepte vždy dva dortíky k sobě. Z marcipánu vytvarujte oči, opět můžete obarvit dle fantazie a ze slepených dortíků vytvořte příšerky. Trubička poslouží jako stopka a bonbonky jako zoubky.