Doba přípravy: 60 min Náročnost: * Energetická hodnota (kJ): 5367
Ingredience (4 porce):
400 g vepřové plece,
400 g hovězí plece,
4 sezamové hamburgerové bulky,
2 vejce,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
4 lžíce oleje
Na ozdobu:
1 kg cibule (cca 15 ks)
200 g másla
100 g cukru
1 dl koňaku nebo brandy
0,5 dl červeného vinného octa
lžička čerstvého tymiánu
sůl
mletý černý pepř
kečup
1. Hovězí a vepřové maso umelte nahrubo i s cibulí.
2. Do směsi přidejte vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř a trochu másla.
3. Vše řádně promíchejte, aby vznikla kompaktní hmota a nechejte uležet v lednici.
4. Cibuli nakrájejte na menší kostky a společně s tymiánem ji pozvolna restujte na másle, po chvíli přidejte cukr a nechejte jej mírně zkaramelizovat, poté zastříkněte vinným octem a vyduste do měkka.
5. Nakonec k cibuli přidejte koňak a dochuťte ji solí a pepřem.
6. Sezamové hamburgerové bulky rozpulte a na rozehřáté pánvi bez tuku lehce opečte po vnitřních stranách.
7. Navlhčenýma rukama vytvarujte z odleželé masové směsi 4 stejně velké hamburgery.
8. Na pánvi rozehřejte olej a hamburgery opékejte na mírném ohni z obou stran 8-10 minut.
9. Spodní část bulky potřete kečupem, přidejte zeleninovou oblohu dle chuti, na ni položte horký opečený hamburger, který poklaďte karamelizovanou cibulí a zakryjte horní částí hamburgerové bulky.