Připravte si:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 90 g krystalového cukru
- 50 g másla + na vymazání formy
- 25 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce krystalového cukru na rozvar
Na jablečnou náplň:
- 450 g jablek
- 50 g másla
- 20 g vanilkového cukru
- 4 lžíce rumu
- 2 lžičky mleté skořice
Postup:
Lžíci cukru rozetřete s droždím a až se rozteče, přidejte lžíci mouky a 2 lžíce mléka. Řídký kvásek nechte 10 minut vzejít. Prosátou mouku, zbylý cukr a sůl promíchejte, přidejte vejce rozmíchané ve vlažném mléce, vlijte kvásek a povolené vlažné máslo. Vše vypracujte do nelepivého těsta, které nechte
kynout cca 60 minut.
Těsto rozdělte na 12 bochánků, naplňte jablečnou směsí, vložte do máslem vymazané a moukou vysypané
pečicí nádoby a nechte kynout dalších cca 30 minut. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 25 minut. Ještě teplé buchty potřete rozvarem ze 2 lžic cukru a 2 lžic vody.
Co by se vám mohlo hodit: