Jeden čaj, prosím
Zelený, černý, ovocný, pečený…? Za čaj je označováno mnoho variant nálevů a odvarů, pravým je však pouze ten, který je připravený z lístků čajovníku. Ať už se jedná o čaj, nálev, nebo odvar, jedno jim upřít nelze – pozitivní vliv na náš organismus. Např. zelený zlepšuje paměť, černý působí jako životabudič, bylinkový je pak skvělým pomocníkem při léčbě zdravotních neduhů. Když čaji přičtete k dobru i chvíle relaxace a pohody, které s ním máme spojené, není divu, že je hned po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě.
Kde nestačí čaj, nastupuje svařák
Svařit, ale nevařit – kouzlo a lahodnou chuť horkého vína s kořením objevili už v antickém Řecku. Důvod jeho přípravy byl z počátku čistě pragmatický – přidání medu a citrusu mělo působit jako konzervant, úkolem koření bylo zakrýt nedostatky méně kvalitního vína. Podle legendy pak recept na svařené víno převzali Římané, a to, když je při dobývání severu zaskočila zima, na kterou nebyli zvyklí. Horký nápoj jim přišel vhod a zachutnal. Odtud už zbýval jen krůček k tomu, aby se horké víno s kořením rozšířilo do dalších zemí.
Sladké mámení jménem punč
Horké víno nemusí nutně znamenat jen svařák. Stačí přidat kandované nebo sušené ovoce, přilít griotku či rum a během chvilky se zrodí… punč! Punč bývá sladší, jeho chuť doplňuje přidaná směs ovoce od jahod, citrusů až po rozinky či plátky kokosu. V dětské variantě můžete na dně hrníčku najít i gumové medvídky! Při přípravě punče se zkrátka fantazii meze nekladou, s o to rozmanitějšími recepty se můžete setkat. Nás jich zaujalo hned několik - vychutnejte si je v pohodlí domova – bez zmrzání a dlouhých front u stánků s
Když na vás něco leze
Jestli vás ale škrábe v krku, teče vám z nosu a nebo kašlete, uvařte si místo drinků s alkoholem čaj s cibulí, který vás znovu postaví na nohy, a který
je vhodný i pro děti: Cibulový čaj při nachlazení
- 1 větší cibule
- 300 ml vody
- med nebo další ingredience na dochucení
V
konvici Monte Carlo dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny cibuli. Vsypte do sítka konvice a povařte asi 5 minut. Poté odstavte a nechte dalších 10 minut luhovat. Oslaďte medem a ještě teplé vypijte. Aby čaj lépe chutnal,
můžete přidat skořici, hřebíček, citrón nebo plátek zázvoru.