Připravte si:
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
- 100 g hladké mouky
- 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 0,7 kg brambor
- 100 g sušených hub
- 20 g nasekaného kopru
- 330 ml 33% smetany
- 4 lžíce octu
- 2-3 lžíce krystalovéo cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- sůl a pepř
Postup:
Nejprve namočte sušené houby ve studené vodě. V
kastrolu rozehřejte máslo s olejem, přidejte mouku, restujte cca 2 minuty. Přilejte vývar a důkladně rozšlehejte, přiveďte k varu a vařte cca 15 minut. Houby sceďte a přidejte k vývaru společně s kmínem a bobkovým listem. Mezitím očištěné brambory nakrájejte na menší kostky a přidejte je do kastrolu. Osolte, opepřete a vařte dalších cca 10 minut, poté ochuťte octem a cukrem. Polévku zjemněte smetanou a velmi krátce ji povařte, kastrol odstavte. Na závěr přidejte nasekaný kopr.
Co budete potřebovat: