Připravte si:
- 2 kg hovězího krku
- 5 velkých cibulí
- 1,5 kg brambor
- 2 lžíce sádla
- 8 stroužků česneku
- 6 rajčat
- 4 papriky
- 2 dl rajčatového pyré
- 3 l vody (nebo vývaru)
- 0,2 dl černého piva
- 1 lžíce červené papriky sladké (pálivá dle chuti)
- majoránka, sůl a pepř
Postup:
Cibuli pokrájejte a restujte na sádle v hrnci, dokud nezesklovatí. Maso nakrájejte, přidejte k cibuli a nechte zatáhnout. Promíchejte a duste, dokud maso nepustí šťávu. Přidejte nakrájenou papriku, rajčata (zbavená slupky namočením do vroucí vody a oloupáním), sladkou i pálivou červenou papriku, pepř a rajčatové pyré. Důkladně promíchejte, přilejte vodu (nebo vývar). Přidejte 3 najemno nastrouhané brambory na zahuštění a vařte do změknutí masa. Jakmile je maso téměř měkké, přidejte zbytek brambor nakrájených na kostičky a prolisovaný česnek. Dolejte 2 dl černého piva, krátce povařte, guláš dochuťte solí, majoránkou a odstavte.
NÁŠ TIP: Pokud nemáte po ruce čerstvé papriky a rajčata, můžete použít lečo.