Hruškový koláč Tarte Tatin [tarttate’]
Na těsto budete potřebovat
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 vaječné žloutky
- 2 lžíce vody
- špetku soli
na náplň pak
- 7 rozpůlených hrušek
- 1/2 citronu
- 6 lžic cukru krupice
- 60 g másla
Hrušky oloupejte, rozpulte a pokapejte citronem. Předehřejte troubu na 220 °C. Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně ho prohněťte. Pokud bude příliš drobivé, přidejte lžíci vody. Když je těsto hotové, dejte ho na půl hodinky do mrazničky zabalené do fólie. Na náplň si dejte cukr s máslem na
pánev do trouby s odnímatelnou rukojetí a pomalu směs zahřívejte, až se z ní stane karamel (nesmí se spálit). Do něj vložte hrušky, lehce promíchejte a vařte cca 2 minuty. Mezitím vyválejte na pomoučněném vále těsto do kruhu o něco většího, než je průměr
pánve, položte plát na směs v pánvi a kraje přitlačte ke stěně. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud těsto nemá zlatohnědou barvu. Po upečení položte na pánev větší talíř a na něj koláč opatrně převraťte.