Budete potřebovat:
• 200 g cizrny
• 60 g tahini pasty
• 40 ml olivového oleje
• 20 ml citronové šťávy
• 2 červené opečené a očištěné papriky
• česnek dle chuti
• uzená paprika dle chuti
• sůl
• kajenský pepř
Postup:
Cizrnu
namočte na 90 minut do studené vody, poté sceďte a znovu přilijte čistou vodu (na 100 g cizrny doporučujeme 2 hrnky vody). Vařte v
tlakovém hrnci asi 20 minut, po uvaření nechte ještě 10 minut odpočívat. Teprve pak páru vypusťte, sceďte a vodu dejte stranou.
Tyčovým mixérem rozmixujte cizrnu, tahini, pečenou papriku, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Hustotu ovlivníte množstvím vody, kterou jste si dali stranou.
TIP: Pokud nemáte čas cizrnu namáčet, můžete ji vařit pouze propláchnutou. Čas nastavte na 35-40 minut. Naopak u dlouho máčené cizrny (přes noc) bude stačit 10-15 minut vaření.