Doba přípravy: 45 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 2296
Ingredience (4 porce):
200 g dýně na restování 200 g rýže arborio 100 g dýně na pyré 100 ml bílého vína 100 g parmezánu 50 g másla 50 ml smetany 20 ml olivového oleje 0,7 l zeleninového vývaru 1 šalotka dýňový olej šalvěj sůl, pepř
Nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem nechte na oleji zesklovatět.
Přidejte rýži a 2 minuty restujte, přilijte víno, nechte odpařit alkohol, přidejte část vývaru a za stálého míchání nechte absorbovat. Postupně přidávejte zbytek vývaru a za stálého míchání vařte 20 minut, dokud rýže není „al dente“.
Dýni na restování nakrájejte na kostky, přidejte nasekanou šalvěj, orestujte na oleji doměkka, dochuťte solí a pepřem.
Dýni na pyré pokrájenou na drobné kousky poduste společně se smetanou a rozmixujte dohladka.
Do uvařené rýže přimíchejte dýňové pyré, část orestované dýně, dle potřeby přidejte vývar, strouhaný parmezán a zjemněte máslem.
Dochuťte solí a pepřem, zakápněte dýňovým olejem a ozdobte bylinkami. Podávejte s orestovanou dýní.