info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jablečný koláč

Doba přípravy: 40 min
Náročnost: *
 

Ingredience:

  • 550 g loupaných jablek
  • 300 g listové těsto
  • 50 g máslo
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce másla na potření
  • 40 ml calvados (francouzská jablečná pálenka)
  • cukr moučka na posypání
  • smetana dle chuti
1. Oloupaná jablka zbavte jádřinců.

2. Do pánve vsypte cukr a připravte světlý karamel. Pánev dejte stranou a vmíchejte máslo s trochou pálenky. Vlijte do zapékací mísy.

3. Jablka překrájejte na půlky, rozložte v zapékací míse a posypte skořicí.

4. Listové těsto vyválejte na sílu cca 3 mm, vykrojte kruh a po celé ploše přejeďte děrovacím válečkem. Vykrojeným těstem přeložte jablka, zarovnejte a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C cca 30 minut.

5. Hotový koláč potřete rozpuštěným máslem smíchaným s calvadosem. Koláč rozkrojte a servírujte se smetanou ochucenou vanilkovým luskem.

Tip: Můžete podávat se vanilkovou zmrzlinou nebo jablečným sorbetem.

    K přípravě receptu se vám bude hodit