info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jablečný rosol

ReceptyBez masa
30. 9. 2023

Ingredience na 300 ml rosolu:

  • 900 ml vody
  • 600 g jablek Granny Smith nebo jiné kyselé odrůdy
  • 150 g krystalového cukru
  • 30 ml citronové šťávy

Postup:

Z umytých jablek odstraňte stopku, nakrájejte je na menší kousky, zalejte vodou a přiveďte k varu. Potřebujete delší dobu vaření, přibližně 1 hodinu, aby se uvolnil pektin, který je obsažený i ve slupce a jadýrkách.

Uvařená jablka přemístěte do cedicího plátna a cedníku, vymačkejte všechnu šťávu do čistého hrnce.

Do hrnce s jablečnou šťávou dejte cukr a citronovou šťávu. Nechte zredukovat do husté konzistence. Tento proces zabere asi 30 minut. Delší doba redukování znamená hustší konzistence. Přelijte do sklenice a nechte vychladit.

Náš tip: podávejte k toustům, croissantům, sýrům a k vytvoření glazury při pečení vepřového masa.

Vyzkoušejte také nás recept na skvělou domácí jablečnou marmeládu! 
 

Co by se vám mohlo hodit: