Ingredience na 300 ml rosolu:
- 900 ml vody
- 600 g jablek Granny Smith nebo jiné kyselé odrůdy
- 150 g krystalového cukru
- 30 ml citronové šťávy
Postup:
Z umytých jablek odstraňte stopku, nakrájejte je na menší kousky, zalejte vodou a přiveďte k varu. Potřebujete delší dobu vaření, přibližně 1 hodinu, aby se uvolnil pektin, který je obsažený i ve slupce a jadýrkách.
Uvařená jablka přemístěte do cedicího plátna a cedníku, vymačkejte všechnu šťávu do čistého hrnce.
Do hrnce s jablečnou šťávou dejte cukr a citronovou šťávu. Nechte zredukovat do husté konzistence. Tento proces zabere asi 30 minut. Delší doba redukování znamená hustší konzistence. Přelijte do sklenice a nechte vychladit.
Náš tip: podávejte k toustům, croissantům, sýrům a k vytvoření glazury při pečení vepřového masa.
Vyzkoušejte také nás recept na skvělou domácí jablečnou marmeládu!
Co by se vám mohlo hodit: