Ingredience:
- 300 g listového těsta
- menší stejnoměrná jablka (500 g)
- vejce na potření
- Na náplň: sekané mandle a ořechy
- sušené meruňky
- rozinky
- čokoláda na vaření o hmotnosti asi 200 g
Jablka omyjte, osušte a od spodu vykrojte jádřinec. Nejlépe to jde půlkulatým vykrajovátkem. Díky tomu v jablku vznikne kulovitý otvor, který vyplňte posekanou čokoládou, sušeným ovocem a ořechy. Z listového těsta vyválejte tenký plát a z něho nařežte stejnoměrné čtverce. Potřete je lehce vejcem a
rádýlkem osmkrát nařízněte čtverce od rohů a zprostředka každé strany. Do středu položte jablko a cípy těsta skládejte postupně na jablko. Navrchu umáčkněte tak, aby stopka zůstala venku a těsto se spojilo. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte nejprve v troubě na 220 °C asi 5 minut a následně při 190 °C asi 10 až 15 minut. Podávejte ještě teplé s trochou karamelové omáčky.