info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jahelník

Jahelník - obrázek

Ingredience:

  • 300 g jáhel
  • 200 g sušeného ovoce
  • 200 g loupaných jablek
  • 1 litr mléka
  • 50 g másla
  • 40 g cukru
  • sůl, moučkový cukr, mletá skořice
  • kysaná smetana
Jáhly opakovaně spařte vroucí vodou, nechte je okapat a pak vařte ve vroucím osoleném mléce při stálém míchání asi 10 minut. Následně stáhněte z plotny a nechte pod poklicí 15 minut dojít. Do vařených jáhel vmíchejte část másla, cukr a trochu mleté skořice, dále pak na kousky krájené sušené ovoce (švestky, meruňky, rozinky) a přidejte polovinu nastrouhaných jablek. Vše důkladně promíchejte a vložte do máslem vymaštěné formy nebo zapékací nádoby. Potřete zbývajícím máslem a pečte v troubě při 180 °C asi 20 – 30 minut. Zbylá oloupaná jablka nakrájejte na drobné kostky a ty pak na suché pánvi s nepřilnavým dnem usušte a opečte jako zvláštní ozdobu k jahelníku. Teplý jahelník podávejte s kysanou smetanou, sypaný cukrem a skořicí.
Budou se vám hodit: