info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyVaření a pečeníJak poznat, že je rýže správně uvařená

Jak poznat, že je rýže správně uvařená

Možností, jak vařit rýži, existuje několik. Někdo preferuje rýži ve varných sáčcích nebo ji kupuje už předvařenou. Zaměříme se na vaření rýže sypané. Existují tři druhy: kulatozrnná (vhodná k přípravě rizota, mléčných kaší nebo sushi), krátkozrnná a dlouhozrnná. Se správným dávkováním a postupem ji uvaříte nadýchanou a lahodnou, přesně takovou, jakou máte rádi.   
 
Lžíce na rýži SPACE LINE


Mohlo by se vám hodit:

Jak správně vařit rýži

Nejprve si připravte rýži a vodu ve správném množství, obvykle se uvádí 80 gramů na osobu. Dál postupujte podle návodu na obalu rýže, protože podle jejího typu se dávkování rýže a vody může lišit. Obvykle se uvádí 1 dávka rýže v poměru na 1,5 až 2 dávky vody.
  • Odměřenou rýži nasypejte do hrnku, lépe se vám pak bude odměřovat voda.
  • Přesypejte rýži do sítka a proplachujte studenou vodou.
  • Důležité je zvolit správnou nádobu. Ideální je kastrol, protože je oproti hrnci nižší a má větší průměr. Díky tomu se rýže uvaří rychleji a nepřipálí se.
  • Rýži osolte, zalijte studenou vodou, promíchejte a přiklopte pokličkou.
  • Poté, co voda začne vřít, teplotu stáhněte na minimum. Pokličku nechejte po celou dobu nasazenou.
Jak poznáte, že je rýže správně uvařená? Po 8 až 10 minutách zkontrolujte, jestli je voda zcela odpařená. Pokud ne, vypněte sporák a nechejte ji pár minut dojít. Pak vidličkou ochutnejte, jestli je hotová.
 
Elektrický rýžovar GrandCHEF

Pokud vaříte rýži často a chcete pokaždé dosáhnout skvělého výsledku, použijte rýžovar. Bez rizika připálení či překypění v něm uvaříte dlouhozrnnou, krátkozrnnou, kulatozrnnou i jasmínovou rýži. Díky chytře řešenému dávkování bude každý druh rýže připravený v rýžovaru GrandCHEF uvařený rychle a na ideální stupeň, bez připalování či překypění. Rýžovar GrandCHEF má navíc funkci udržování servírovací teploty a díky varné napařovací misce ho lze jej používat i k přípravě masa, ryb, zeleniny v páře.
 

Chcete uvařit nadýchanou rýži rychle a bez starostí? Zvolte kulatou nádobu na rýži, kterou ponoříte do hrnce s vařící vodou a bez rizika připálení uvaříte 500 g rýže. Další možností je vaření rýže v mikrovlnné troubě v hrnci PURITY MicroWave


K vaření rýže využijete: